Šest žrtava u sukobu kolumbijske vojske i pobunjenika

U Kolumbiji, zemlji od 48 miliona stanovnika, već pola vijeka se vode sukobi (EPA)

Najmanje šest osoba poginulo je u sukobima vojske Kolumbije i pripadnika Vojske narodnog oslobođenja u okolini grada Valdivija.

U sukobima su zarobljena dva pripadnika ELN-a, prenosi Anadolija.

Načelnik Valdivije Jonas Dario Henao Cardona izjavio je da su iznenađeni zbog sukoba.

Istakao je da se dugo nisu suočili s ovakvom situacijom i da članovi pokreta Revolucionarne oružane snage, ELN-a i organizacije Clan del Golfo, koji nisu prihvatile mirovni sporazum, počinju pokazivati prisustvo.

Do sada poginulo 260.000 ljudi

“Pojavljuju se oružane grupe. Zabrinuti smo jer smo u fazi da svim građanima Kolumbije pokažemo da su završeni oružani sukobi, a vidite šta nam se dogodilo”, pojasnio je Cardona.

Predsjednik Juan Manuel Santos je naredio da se delegacija za petu rundu mirovnih pregovora s članovima organizacije ELN, koja se nalazi na Ekvadoru, vrati u zemlju.

U pregovorima između Vlade Kolumbije i ELN-a, koji ima oko 1.500 pripadnika, zemlje garanti i posmatrači bili su Ekvador, Čile, Kuba, Venecuela, Norveška i Brazil.

U Kolumbiji, zemlji od 48 miliona stanovnika, već pola vijeka se vode sukobi, u kojima je do sada poginulo najmanje 260.000 ljudi, a više od šest miliona stanovnika je raseljeno.

Izvor: Agencije