Oglasi

Šest novih istraga protiv Nikole Gruevskog

Bivšeg makedonskog premijera i njegove ministre sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i finansijske štete u budžetu vrijedne 80 miliona eura.
Nikola Gruevski tvrdi da istrage za cilj imaju slabljenje VMRO-DPMNE i njenih zvaničnikaEPA

Specijalno javno tužiteljstvo Makedonije pokrenulo je šest novih istraga protiv bivšeg premijera Nikole Gruevskog i ministara u njegovoj vladi koji su bili na dužnosti od 2009. do 2015. godine.

Nekadašnji ministri i tadašnji premijer osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja i financijske štete u proračunu od 80 milijuna eura.

Među osumnjičenima je i Bujar Osmani, aktualni vicepremijer, zadužen za eurointegracije, koji je 2010. godine, dok je bio ministar zdravlja, zaključio ugovor za rekonstrukciju nekoliko državnih bolnica s građevinskom kompanijom koja nije ispunjavala potrebne uvjete i time nanio štetu proračunu.

Osmani je rekao da nije utjecao na izbor kompanije i nije bio upoznat s eventualnom zloupotrebom državnog novca.

Gruevski istrage ocijenio neosnovanim

Gruevski smatra da je riječ intenziviranju progona njega i dužnosnika najsnažnije opozicijske stranke, VMRO-DPMNE.

Po njemu, cilj novih istraga je slabljenje stranke i njenih članova, koje se protive ustavnim promjenama kojima bi se potvrdio sporazum s Grčkom o novom imenu Makedonije.

Svaku od istraga tužitelja Gruevski je analizirao na svom Facebook profilu i ocijenio ih neosnovanim.

'To je politički progon'

Njegova vlada je, kaže, pokušavala privući investicije iz cijelog svijeta i kreirati uvjete za dobru poslovnu klimu. Navodi i kako je najuspješnija priča bila upravo sa članicama Europske unije i NATO-a.

Smatra kako se radi o o političkom progonu pokrenutog iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza, aktualnog premijera Zorana Zaeva, koji se "nastavlja i intenzivira".

"Specijalno tužiteljstvo u Makedoniji nije ni neovisna, ni nepolitička, ni nepristana institucija. Makedonsko specijalno tužiteljtvo predstavlja klasičan instrument za represiju političkih neistomišljenika i održavanje Socijaldemokratskog saveza na vlasti", naveo je Gruevski na Facebooku.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.