Šest američkih aviona štiti tursko nebo

Angažiranjem američkih aviona šalje se poruka da je NATO odlučan da zaštiti svoje članice (EPA)

Američka vojska saopćila je u petak da je rasporedila šest svojih aviona F-15C u aviobazi Incirlik na jugu Turske, da bi joj pomogla u odbrani zračnog prostora od potencijalnog upada stranih aviona.

Angažiranje borbenih aviona za borbu u zraku je uslijedilo nakon što su dva ruska aviona u misiji u Siriji upala prošlog mjeseca u zračni prostor Turske, izazvavši protest te zemlje i njenih NATO saveznika.

Angažiranjem tih aviona, navodi američka agencija AP, šalje se poruka da je NATO odlučan zaštititi svoje članice nakon upada ruskih aviona.

U saopćenju se kaže da je to i odgovor na zahtjev Turske da osigura njen zračni prostor, kao i demonstracija podrške turskom suverenitetu i kolektivnoj sigurnosti regiona.

Namjerni upadi ruskih aviona

Sjevernoatlantska alijansa je nedavno optužila Rusiju da je namjerno dva puta povrijedila turski zračni prostor vodeći kampanju napada iz zraka na Siriju i odbacila ruska objašnjenja da je to učinjeno greškom.

“To nije slučajno i predstavlja ozbiljan oblik povrede zračnog prostora”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, misleći pritom na incidente do kojih je došlo između ruskih i turskih aviona u blizini sirijske granice.

Ruski borbeni avion ušao je u turski zračni prostor blizu granice sa Sirijom, zbog čega je Turska odaslala dva mlaznjaka F-16 da ga presretnu te pozvala ruskog ambasadora u Ankari da iskaže protest.

Izvor: Agencije