Šesnaest uhapšenih u neredima kraj Al-Akse

Trg ispred džamije je često poprište sukoba Palestinaca i izraelske policije (Getty Images)

Izraelska policija je danas uhapsila 16 Palestinaca u sukobu s demonstrantima ispred džamije Al-Aksa u Jerusalemu, koja je često poprište sukoba. Istovremeno, bliskoistočni mirovni izaslanik UN-a Robert Serry optužio je Izrael  da mu blokira pistup uskršnjoj procesiji.

U subotu je bliskoistočni mirovni izaslanik UN-a Robert Serry rekao da su se on i neke druge diplomate pridružile uskršnjoj procesiji na poziv jerusalemske palestinske kršćanske zajednice, ali da su zaustavljeni na kontrolnom punktu.

Rekao je da je policija odbila dopustiti im da prođu, uprkos ranijim uvjeravanjima da im pristup neće biti ometan. Na kraju se gomila ljutih ljudi silom probila.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor je nastojao da odbrani stav policije, označivši Serryjevu žalbu čudnom i rezultatom loše procjene.

“Ovog jutra, nakon što je mjesto otvoreno za posjetioce i turiste, osumnjičeni su bacali kamenice na policiju, ranivši dvojicu”, rekao je policijski glasnogovornik Micky Rosenfeld. U policijskom saopćenju naknadno je navedeno da je 16 arapskih izgrednika uhapšeno.

Na trgu ispred džamije Al-Aksa, treće po značaju u Islamu i obližnje Kupole na stijeni, sukobili su se i prošle sedmice muslimanski demonstranti i izraelska policija, podsjeća AFP.

Brdo hrama

U srijedu su deseci Palestinaca ranjeni u sukobu s policijom, nakon što je jevrejskim posjetiocima dozvoljeno da uđu na Brdo hrama, kako to sveto mjesto zovu Jevreji, jer su tamo stajali drevni jevrejski hramovi. Palestinci već dugo strahuju da će Izrael preuzeti kontrolu nad tim svetim mjestom, koje je pod zaštitom Jordana.

Jevrejski ekstremisti pozivaju da se hram ponovo izgradi. Nemuslimanima su dozvoljene posjete, ali je Jevrejima zabranjeno da se tamo mole. Jevreji tvrdolinijaši tu zabranu ne poštivaju, što često izaziva sukobe između Palestinaca i policije.

Današnju sukobi su izbili dok su deseci hiljada hodočasnika i turista u Jerusalemu povodom proslave Uskrsa i jevrejskog praznika Pesaha. U strahu od nereda izraelska policija je dozvolila da na Brdo hrama, koje Arapi zovu Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište) uđu samo muškarci stariji od 50 godina i žene.

Izvor: Agencije