Šešelju zabranjen ulazak na Kosovo

Vojislav Šešelj prethodno je rekao da namjerava otići na Kosovo (Al Jazeera)

Lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju je zabranjen ulazak na Kosovo, sedmicu dana nakon oslobađajuće presude  koju mu je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, izjavio je kosovski ministar vanjskih poslova Petrit Selimi.

Na dan odluke ICTY-ja Hrvatska je Šešelja proglasila nepoželjnim na svom teritoriju, a Bosna i Hercegovina je navela da razmatra sličnu mjeru, prenosi Hina.

“Šešelju je zabranjen ulazak zbog tragično očitih razloga, zbog hiljada žrtava njegovih riječi i djela na Balkanu”, rekao Selimi.

Dodao je da, sukladno sporazumu iz Brisela, koji određuje odnose između Beograda i Prištine, Ministarstvo vanjskih poslova Kosova odlučuje koji čelnik iz Srbije, sadašnji ili bivši, može ući na teritoriju Kosova.

Želi opet u parlament

Šešelj, koji se nada povratku u parlament na parlamentarnim izborima 24. aprila, rekao je da namjerava otići na Kosovo, gdje živi oko 120.000 Srba, od 1,8 miliona stanovnika, većinom Albanaca.

On je 31. marta oslobođen po devet optužnica za zločine protiv čovječnosti i ratnih zločina tokom sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koje je poticao svojim govorima.

Glavni tužitelj ICTY-ja Serge Brammertz je uložio žalbu na tu odluku.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, koje i dalje smatra jednom od svojih pokrajina.

Izvor: Agencije