Šešelj zapalio zastave EU, SAD-a, NATO-a

Šešelj je kazao da na ovaj način želi iskazati mišljenje o najgorim srpskim neprijateljima (Sr?an Ili? / Tanjug)

Pristalice Srpske radikalne stranke okupile su se kako bi obilježile 16. godišnjicu NATO bombardiranja Savezne Republike Jugoslavije.

Lider ove stranke, inače haški optuženik Vojislav Šešelj, na skupu radikala ispred zgrade bivšeg Generalštaba u Beogradu, zapalio je zastave SAD-a, NATO-a, Kosova i Evropske unije.

Okupljenima je kazao da na ovaj način želi iskazati mišljenje o najgorim srpskim neprijateljima. Inače, Skup je organizirao Pokret socijalista, i nakon incidenta je prekinut.

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i haški optuženik Vojislav Šešelj, kojeg je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pustio na privremenu slobodu, ponovio je nedavno kako ne odustaje od programa „velike Srbije“, kako jeste prijetio osvetom premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i predjsedniku Tomislavu Nikoliću, ali kazao da sad nema potrebe za tim.

Čekanje na presudu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz je u nedavnom intervjuu za Al Jazeeru kazao kako je predmet protiv lidera Srpske radikalne stranke i optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja okončan 2010. godine te da se od tada čeka na presudu, “koja je potpuno u rukama sudskog vijeća”.

“Ono što bih htio naglasiti je da smo mi, kao Ured tužitelja, ispitali našeg posljednjeg svjedoka 2010. godine. Odbrana nije prezentirala svoj slučaj te je predmet okončan 2010. godine. Moj Ured, jednako kao i žrtve i javnost, čeka od 2010. godine na presudu, koja je potpuno u rukama sudskog vijeća”, kazao je Brammertz.

Bivša glasnogovornica haaškog tužilaštva Florence Hartmann je ponovila isto što je kazao Brammertz.

„Presuda je već napisana, a nitko ne želi reći kakva je. Šešelj nije tako bolestan da ne bi mogao slušati njeno čitanje“, kazala je Hartmann.

Izvor: Al Jazeera i agencije