Šešelj se mora vratiti u Haški sud

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) naložilo je da se opozove odluka o privremenom puštanju Vojislava Šešelja na slobodu i da se on mora vratiti u pritvorsku jedinicu Tribunala.

Nakon toga, Srbija i Holandija će se ponovno izjašnjavati o njegovom puštanju na slobodu, a Pretresno vijeće će potom ponovno procijeniti mogućnost da lideru Srpske radikalne stranke (SRS) bude dozvoljen privremeni izlazak na slobodu.

Sudsko vijeće odobrilo je puštanje Šešelja iz Haškog tribunala 6. novembra 2014. godine, a razlog je bilo omogućavanje adekvatnog liječenja metastaze raka na jetri. Šešelj je pušten uz garancije Vlade Srbije, iako ih je on “odbio”.

U razgovoru za Al Jazeeru, Šešelj je poručio kako se ne namjerava dobrovoljno vratiti u Hag i tvrdi kako iza ovog obrata stoji Vlada Srbije.

“Pa, ja ne znam da li ću se uopšte vraćati, ali dobrovoljno se sigurno neću vratiti. Sad treba da vidi ovaj naprednjački režim šta će. Ja ću se boriti”, izjavio je, a na pitanje kako će se boriti, kazao je:

Antonijević: Pretresno vijeće dužno postupiti po odluci

Pretresno vijeće Haškog tribunala dužno je postupiti po odluci Žalbenog vijeća tog suda i hitno opozvati odluku o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i naložiti mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Scheveningenu, izjavio je Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava Yukom.

U izjavi Tanjugu naglasio je kako će se narednih dana vidjeti koji će rok Pretresno vijeće ostaviti Šešelju za povratak. Prema dosadašnjoj praksi, najčešće korišten pravnički izraz u takvim slučajevima je “u primjerenom vremenu”, ali može da bude i neki određeni rok.

Napomenuo je da se na tu odluku Žalbenog vijeća ne može izjaviti žalba, iako je prema pravilima Tribunala pod određenim uvjetima to moguće. Prema Antonijevićevom mišljenju, ti uvjeti u ovom slučaju ne postoje.

Antonijević smatra da je “jasno zašto je Žalbeno veće donelo odluku da se Šešelj vrati u Hag, s obzirom da je imao istupe u javnosti, sa neprimerenim izjavama u kojima je provejavao govor mržnje”.

“Ova odluka Tribunala postavila je pred državu Srbiju veliki zahtev”, rekao je i podsjetio da se Srbija obavezala ranije da će postupati po odlukama sudskog vijeća.

“Ja mogu samo političkim i pravnim sredstvima. Ja sam star i bolestan, ne mogu ja sad fizički da se tučem kad Tomislav Nikolić izvede vojsku, policiju. Čak su i padobranci u pripravnosti.”

Za razloge Žalbenog vijeća da naloži Pretresnom vijeću da ga vrati u Hag lider SRS-a navodi kako je to “zahtev Vlasti u Beogradu jer je SRS već prešla 20 procenata, a idu izbori”. Za neka istraživanja koja govore da je njegova stranka i dalje ispod cenzusa, Šešelj odgovara:

“Lično je (premijer Srbije Aleksandar) Vučić naručio stručno istraživanje javnog mnenja pre skoro dva meseca i prema tim rezultatima imali smo 17 procenata, a prema najnovijim istraživanjima imamo 20 procenata.”

‘Žandarmerija bije’

Nakon objave odluke Žalbenog vijeća, Šešelj je ranije za Večernje novosti izjavio kako se neće dobrovoljno vratiti u Hag.

“Ostajem pri svemu što sam govorio od kada sam se vratio u Beograd. Da vidimo kako će sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić da me hapse”, kazao je.

“U sedištu sam stranke, obavljam stranačke poslove. Popodne idem u Bor da držim tribinu. Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse.”

Šešelj navodi kako će država morati ispoštovati vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu probati osporiti zahtjev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena.

Premijer Srbije Vučić rekao je kako će se Vlada ove države narednih dana izjasniti povodom zahtjeva Žalbenog vijeća Haškog tribunala.

“Nisam u situaciji da sakrijem ljutnju na vest zbog nemoralne odluke koju su doneli. Narednih dana izjasnićemo se o tome”, rekao je Vučić novinarima.

Rekao je da ne misli da je Šešelj tema, već da, očigledno, njegov govor povodom obilježavanja godišnjice NATO bombardiranja 24. marta, ispred zgrade Generalštaba, nije naišao na opće simpatije u svijetu.

“Ali ja ne želim da menjam ni svoje srce, ni svoj um, ni svoj obraz. Te hoću da upozorim da moj ponos i moj moral, kao i stabilnost Srbije, nemaju cenu”, poručio je Vučić.

Dačić: Perfidna i skandalozna odluka

“Odluka Haškog tribunala da se Vojislav Šešelj vrati u Hag je perfidna, skandalozna i ugrožava stabilnost Srbije i čitavog regiona”, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

On je u pisanoj izjavi medijima naveo kako “Srbija nijednim aktom nije bila upoznata ni sa odlukom o puštanju Šešelja, a ni sada sa odlukom o njegovom povratku”.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, niti bilo koji državni organ, do ovog trenutka nije dobilo zvanično obaveštenje od strane Haškog tribunala o današnjoj odluci”, naglasio je Dačić.

Potvrdio je i kako će se Vlada Srbije, “kada bude dobila zvanično obaveštenje, izjasniti o daljim koracima”.

Al Jazeerin reporter Nebojša Grabež javio je kako “još uvek nije jasno na koji način će država da reaguje i na koji način će da sprovede odluku Haga”.

“Nema jasnih indikacija šta bi vlada mogla da uradi, a o tome će odlučiti narednih dana”, javlja Grabež.

Podsjetio je i kako je, od puštanja iz pritvora, Šešelj bio politički izuzetno aktivan i medijski primijećen, iako vodi stranku koja je vanparlamentarna.

U fokusu njegovih poruka na stranačkim skupovima, javlja Grabež, diskreditacija je bivših kolega, a danas predsjednika države i premijera, Nikolića i Vučića.

Al Jazeerin reporter Nebojša Grabež javio je kako “još nije jasno na koji način će država da reaguje i na koji način će da sprovede odluku Haga”.

“Nema jasnih indikacija šta bi Vlada mogla da uradi, a o tome će odlučiti narednih dana”, javlja Grabež.

Podsjetio je i kako je, od puštanja iz pritvora, Šešelj bio politički izuzetno aktivan i medijski primijećen, iako vodi stranku koja je vanparlamentarna.

U fokusu njegovih poruka na stranačkim skupovima, javlja Grabež, diskreditacija je bivših kolega, a danas predsjednika države i premijera, Nikolića i Vučića.

Podnesak Tužilaštva

Uvjeti Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu bi podrazumijevali kućni pritvor, policijsku pratnju prilikom kretanja iz medicinskih razloga, zabranu komunikacije sa žrtvama u vezi sa njegovim slučajem, zabranu javnog razmatranja njegovog slučaja, a navodila se i zabrana učešća u “političkom životu”, kao i oduzimanje pasoša.

Međutim, uvjeti njegovog puštanja nisu objavljeni i drže se u tajnosti.

Šešelj je aktivno učestvovao u političkom životu Srbije, držao je govore na mitinzima i učestvovao je u akcijama SRS, ali od puštanja nije govorio o stvarima koje bi mogle biti povezane za hašku optužnicu protiv njega.

Optužen je za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz pozvao je ranije Žalbeno vijeće ICTY-ja da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju lidera SRS-a i da odbaci Šešeljev zahtjev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.

“Šešelj nije potkrijepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima”, navodi se u podnesku koji je Brammertz ranije uputio Žalbenom vijeću, a koji je objavio Haški tribunal.

Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je, kako se ističe u podnesku, primjereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje.

Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdravstveno stanje.

Ljajićeva reakcija

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kazao je kako se “iznenadnom odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala kojom je Pretresnom veću tog suda naloženo da opozove odluku o privremenom puštanju Vojislava Šešelja na slobodu, Srbija se ni kriva ni dužna uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog lidera radikala”, prenosi Tanjug.

“Tribunal nastavlja sa svojim, najblaže rečeno, čudnim i zbunjujućim odlukama. Najpre je Šešelj pušten pod okolnostima koje su nezabeležene u dosadašnjoj praksi, a to praktično znači bez ikakvih uslova koji su postavljeni pred njega i državu Srbiju”, navodi se u saopćenju Ljajićevog kabineta.

“Naslućujući šta bi mogao da bude scenario tog puštanja, Vlada Srbije je vrlo jasno, u pismu koje je tada poslala Haškom tribunalu, naglasila da je spremna da pruži garancije Šešelju, ukoliko ih prihvata, s obzirom da ih je ranije odbijao i ukoliko se on sam saglasi sa uslovima koje postavlja Pretresno veće Tribunala.”

Međutim, Ljajić je podsjetio kako je Haški tribunal donio odluku praktično bezuvjetnog puštanja, uz ogradu da Šešelj jedino ne smije uticati na svjedoke u procesu i žrtve.

“Sada se, kaže, iznenada donosi odluka o Šešeljevom povratku u Hag o kojoj smo se informisali sa sajta Tribunala. Na taj način, Srbija se ni kriva ni dužna uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog Šešelja”, istakao je Ljajić.

Kazao je i da je Srbija do sada izvršila sve svoje obaveze prema Haškom tribunalu, ali da donošenje dvije kontradiktorne odluke o istoj stvari za samo pet mjeseci, “našu saradnju sa Hagom značajno otežava, a također dodatno utiče na kredibilitet suda i percepciju koju naša javnost ima prema toj instituciji”.

Izvor: Al Jazeera i agencije