Šešelj opet osuđen zbog nepoštivanja suda

Vovislav Šešelj će novu kaznu služiti uporedo s kaznom od 15 mjeseci zatvora na koju je osuđen 24. jula 2009. godine (EPA)

Haški tribunal (ICTY) osudio je bivšeg lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja na 18 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda.

Šešelj je kaznu dobio zbog otkrivanja identiteta svjedoka vezanih uz suđenje o zločinama počinjenim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koje se protiv njega vodi pred ICTY-om.

Ovo je drugi put da je bivši vođa SRS-a proglašen krivim zbog nepoštivanja suda.

“Vijeće se uvjerilo van razumne sumnje da je optuženi kriv za nepoštivanje suda i sa zabrinutošću konstatira da su zaštitne mjere namjerno prekršene, čime se ometa provođenje pravde”, rekao je sudija O-Gon Kwon.

Postupak protiv Šešelja pokrenut je zbog optužbi da je u jednoj svojoj knjizi, čiji naslov nije objavljen, otkrio podatke o 11 zaštićenih svjedoka.

Kaznu od 18 mjeseci zatvora Šešelj će služiti  “uporedo s kaznom od 15 mjeseci zatvora, na koju je osuđen 24. jula 2009. godine”, po okončanju prvog postupka za nepoštivanje suda. 

Tri optužnice

ICTY je Šešelja do sada tri puta optužio za nepoštivanje suda.

Treća i najnovija optužnica podignuta je u maju zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu svjedoka zbog kojih je dobio prvu presudu za nepoštivanje suda.

Po toj se optužnici u junu izjasnio da se ne osjeća krivim, a prije dvije sedmice optužnica je nadopunjena zbog toga što se Šešelj oglušio i na naknadnu naredbu suda da ukloni tajne podatke sa internet stranice.

Bivši predsjednik SRS-a će 4. novembra biti pozvan da se izjasni o ovoj novoj optužbi.

Razgovori s advokatima

Šešelj, koji se na početku suđenja u ponedjeljak predstavio kao doktor prava i najveći neprijatelj ICTY-a, prigovorio je što mu je u petak uveden nadzor komunikacija s njegovim pravnim savjetnicima zbog sumnje da tako krši mjere za zaštitu svjedoka.

“Ni (nekadašnji dugogodišnji predsjednik Jugoslavije Josip Broz) Titov komunistički režim nije branio razgovore sa advokatima”, rekao je Šešelj, poručivši da će se neće izjašnjavati ni “o lepom vremenu” zbog takve mjere.

Šešelj je u pritvoru ICTY-u u Ševeningenu od početka 2003. godine, a suđenje za ratne zločine počelo mu je u novembru 2007. godine.

Tužilaštvo ICTY je dovršilo svoj dio dokaznog postupka, a pošto je Šešelj najavio kako ne namjerava iznositi odbranu.

Sudsko vijeće bi moglo uskoro sazvati iznošenje završnih riječi.

Izvor: Agencije