Šešelj najavio posjetu Sarajevu

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik poručio je Šešelju da "slobodno dođe u Bosnu i Hercegovinu" (Reuters)

Lider Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, kojeg je prošle sedmice Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine, predao je zahtjev za izdavanje pasoša te najavio kako mu je prva destinacija Zagreb, a da potom namjerava u Sarajevu “obići staze svog detinjstva”.

Šešelj je rekao kako planira i da “obiđe celu Republiku Srpsku”, gdje se namjerava uključiti u predizbornu kampanju kad se budu održavali lokalni izbori, javlja Tanjug. 

Komentirajući zabranu ulaska na Kosovo, koju mu je izdao kosovski ministar unutrašnjih poslova, Šešelj je kazao kako se “verovatno pročulo da ima odlične unutrašnje organe”.

Dodik: Šešelj može slobodno doći

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik poručio je Šešelju da “slobodno dođe u Bosnu i Hercegovinu” ističući kako to za njega ne bi predstavljalo nikakav problem.

“Šešelj se kao slobodan građanin ima pravo kretati i doći u RS”, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju izazvala je veliko nezadovoljstvo među Bošnjacima i Hrvatima u BiH, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon izricanja te presude izjavio je kako bi lično najradije postupio kao i vlasti u Hrvatskoj zabranom ulaska Šešelju u BiH, no s obzirom na komplicirano unutrašnje uređenje BiH on sam to nije u prilici učiniti.

Dodikov komentar je bio kako je Šešelj sada oslobođen optužbi i može putovati gdje želi, uključujući BiH i u tome ga, kako je dodao, niko ne može spriječiti.

“Niti jedno tijelo vlasti BiH neće izdati zabranu Šešelju, niti RS ima potrebu da mu bilo što brani”, kazao je Dodik.

Izvor: Agencije