Šešelj: Idemo u Hrtkovce

Sutra idemo u dobroj veri da činimo dobro političko delo, pa gde nas policija zaustavi, rekao je Šešelj (Arhiva)

Lider Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj rekao je da će ta stranka sutra održati protest pred Hrtkovcima, budući da je Srbija zabranila svako okupljanje u tom mjestu.

Šešelj je naveo da SRS neće odustati od održavanja nekog vida skupa, te da će ići ka Hrtkovcima “dok ih policija ne zaustavi”.

Kako kaže, “neće se tući sa policijom, niti će nositi oružje”.

“Sutra idemo u dobroj veri da činimo dobro političko delo, pa gde nas policija zaustavi”, rekao je Šešelj za Pink.

MUP zabranio skup

On je naveo da se nikada na mitingu SRS-a nije desio incident ili tuča, te da je to trebalo da bude dovoljna garancija za državu.

“Imamo pravo da sumnjamo u procene države i policije, svaka upotreba sile mora biti razložna. Ako nemamo nameru, a nemamo, da pravimo incidente, čemu onda taj potez države”, kazao je Šešelj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ponovo je u četvrtak zabranilo skup SRS-a u Hrtkovcima, nakon što je Upravni sud usvojio žalbu radikala i poništio prvo rješenje MUP-a o zabrani skupa u Hrtkovcima 6. maja te vratio na ponovno odlučivanje.

Predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj, koga je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove pravosnažno osudilo na kaznu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine, najavio je ranije da će pripadnici ove stranke, ako zabrana ostane na snazi, ipak doći u to mjesto, ali neće postavljati binu i ozvučenje.

S druge strane, predstavnici opozicionih partija, Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, ranije su takođe najavili dolazak u Hrtkovce, kako bi spriječili skup radikala.

Izvor: Agencije