Serwer za AJB: SAD neće dozvoliti otcjepljenje Republike Srpske

Daniel Serwer je profesor na sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu i priznati politički analitičar. Od 1990-tih godina je angažiran na Balkanu, osobito u Bosni i Hercegovini.

Smatra da rezultati općih izbora u Bosni i Hercegovini nisu u velikom različiti od rezultata iz prošlosti. Poručuje da se građani Bosne i Hercegovine i dalje tuže na svoje vlade, a onda izaberu, manje ili više, iste ljude.

“Dakle, trebaju prestati prigovarati i početi surađivati jedni s drugima”, izjavio je Serwer za Al Jazeeru Balkans.

Primjećuje da je ipak novo to što će sada Milorad Dodik biti u Predsjedništvu Bosne i Hercegovne, a tu je i situacija sa Željkom Komšićem, zbog čega je Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine jako razočarana i ljuta.

“Znate, ono što građani Bosne i Hercegovine trebaju razumjeti jeste da je sada sve u njihovim rukama. Nikoga u Washingtonu više nije briga kako su formirali vladu, koju su vladu formirali, sve dok je zemlja cijela i sve dok želi ući u NATO-u i Europsku uniju. Sve ostalo je u redu. Ono što doista uznemirava ljude u Washingtonu jeste kada Dodik govori o neovisnosti entiteta Republika Srpska. Možete računati da Amerikanci ne samo da to neće dozvoliti, nego će se aktivno protiviti ideji da se Republika Srpska odvoji od Bosne i Hercegovine. Za to nema nikakvih izgleda, jer čak ni Srbija ne može priznati neovisnu Republiku Srpsku. Ona može biti samo posjed fedualnog vladara iz Moskve.”

  • Zanimljivo je da će Dodik, kao član Predsjedništva, biti i predsjednik države, a pod američkim je sankcijama…

– Nije on jedini predsjednik koji je pod američkim sankcijama, ili nekim drugim restrikcijama. Dajte da vidimo što će učiniti. Možda će, kao predsjednik, odnosno član Predsjedništva, otkriti novu političku misiju – ujedinjenu Bosnu i Hercegovinu! Nismo vidjeli napredak u Bosni kakav smo trebali imati. Ali, teško je to napraviti pod teretom Dejtonskog sporazuma, koji više ne odgovara situaciji u Bosni i Hercegovini. Vrlo je teško to promijeniti i u ovom trenutku ne vidim rješenje.

  •  Što s takozvanim hrvatskim pitanjem u Bosni i Hercegovini? Kako komentirate Komšićev izbor u Predsjedništvo?

 Moje je mišljenje da je on propisno izabran, koliko ja znam. Dakle, prema pravilima igre. On nije Ćovićeva vrsta Hrvata, pa što onda?

  • Rusija? Dodik je u Predsjedništvu, ruski predsjednik Vladimir Putin je vrlo ambiciozan kada je Balkan u pitanju…

– Rusi mogu pokvariti situaciju na Balkanu, ali ne mogu nikome pomoći … mogu Dodiku dati novac, mogu igrati igre i promicati etnički nacionalizam i frakcionizam, ali ne mogu učiniti ništa pozitivno. Samo NATO i Europska unija mogu učiniti nešto pozitivno za Bosnu i Hercegovinu.

  • Vjerojatno ćemo uskoro imati novog američkog ambasadora u Sarajevu. Ljudi često misle da će se dolaskom novog ambasadora mijenjati američka politika.

– Uvijek dođe do promjene osobe, različiti ambasadori drugačije obavljaju svoj posao, no američka politika će biti prilično ista. To znači da Sjedinjene Američke Države podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Sve u striktnom skladu s Dejtonskim sporazumom, sve dok Dejtonski sporazum ne bude promijenjen.

Izvor: Al Jazeera