Serwer: Republika Srpska neće biti nezavisna

Ideja da će Amerikanci sve srediti nije vrlo uvjerljiva danas kada Amerika ima toliko mnogo drugih problema, kaže Daniel Serwer (Al Jazeera)

Profesor američkog Univerziteta “Johns Hopkins” Daniel Serwer tvrdi da bh. entitet Republika Srpska neće biti nezavisan, a građanima Bosne i Hercegovine poručuje da se više bave svojim problemima, a ne da očekuju da će “Amerikanci srediti sve”.

“Činjenica je da RS neće biti nezavisna, nema mogućnosti da se to desi i ne može se napraviti scenario koji vodi u tom pravcu i koji je uspešan”, rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

Govoreći o sprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da je 9. januar kao dan RS-a neustavan, Serwer je kazao da se time moraju pozabaviti Bosanci i Hercegovci.

“Ideja da će Amerikanci sve srediti nije vrlo uverljiva danas kada Amerika ima toliko mnogo drugih problema”, rekao je Serwer.

Beskorisno za Dodika da se udvara Moskvi

Dodao je da Bosna i Hercegovina može da računa na čvrstu opredeljenost SAD-a i Evropske unije kada je u pitanju očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali da je greška da se očekuje od SAD-a da se uznemiri zbog svega što se dešava u Bosni i Hercegovini.

“Čini mi se da se Bosanci i Hercegovci moraju pobrinuti za svoje probleme mnogo više nego što su to činili u prošlosti i mnogo više nego što to čine sada”, rekao je on.

Upitan o zabrinutosti Vašingtona zbog obeležavanja 9. januara, Serwer primećuje da bi SAD bio zabrinut u slučaju preduzimanja konkretnih koraka koji bi ugrozili teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Serwer je kazao da predsednik RS-a Milorad Dodik ima pravo na bilo koje prijateljstvo, ali da je za njega kao političara diskvalifikujuće da sugeriše da budućnost Bosne i Hercegovine leži u smeru Rusije, a ne u pravcu Evropske unije.

“Mislim da je beskorisno za Dodika da se udvara Moskvi, koja mu ne može ponuditi ništa ozbiljno, osim punjenja njegovog bankovnog računa”, zaključio je Serwer.

Izvor: Agencije