Serijal ‘Front na Soči’ u programu Al Jazeere

Sto godina poslije mjesto gdje su ostale ležati kosti hiljada vojnika postalo je turistička atrakcija (Screenshot)

U programu Al Jazeere Balkans počelo je emitiranje serijala Front na Soči – 100 godina poslije.

Ovaj mini serijal u tri polusatne epizode upoznaje nas s pričom o krvavom ratu vođenom u planinskim predjelima neizrecive ljepote.

Sto godina poslije mjesto gdje su ostale ležati kosti tisuća vojnika postalo je turistička atrakcija i mjesto prijateljskog susreta potomaka ljudi koji su na Soči ratovali prije 100 godina na suprotnim stranama.

Najkrvaviji sukob između Austro-Ugarske carevine i talijanske vojske vođen je na Soči, na prostoru zapadne Slovenije. Soška fronta bila je jedno od najpoznatijih bojišta u Prvom svjetskom ratu, što zbog strateške važnosti samog područja, što zbog velikih gubitaka u ljudstvu i okrutnosti koje su se događale tijekom dvogodišnjeg rata.

Rekonstrukcije događaja iz rata

Sjećanje na te ratne godine i danas je vrlo živo zahvaljujući mnogim poznavateljima i “fanovima”, koji i danas skupljaju ostatke opreme i oružja koje je ostalo razbacano po soškim prostranstvima. Na utvrdi Kluže, podno Rombona, kultne planine, na kojoj su vođene neke od najvažnijih bitaka Soške fronte, povremeno se odigravaju i kazališne rekonstrukcije pojedinih događaja iz ratnih godina, a postoji i udruga građana koja čuva sjećanje na ličkog generala austro-ugarske vojske Svetozara Borojevića.

“Za potrebe serijala boravili smo na 50 lokacija i popeli se na desetak planinskih lokacija Soške fronte, od kojih su neke tehnički izuzetno zahtjevne. Uz dostupnu arhivsku građu i veliki broj sagovornika siguran sam da će gledatelji imati priliku da stvore sliku o užasu rata, ali i blagodati mira”, kaže autor serijala i bosanskohercegovački alpinist Zehrudin Isaković, koji se tom temom bavi već nekoliko godina.

U serijalu nas autor upoznaje i sa stravičnim statistikama i detaljima te slavne bojišnice iz Prvoga svjetskog rata, osobnim sudbinama pojedinih vojnika koji su vodili podrijetlo iz Bosne, Hrvatske…

Digitalna baza podataka

Doznajemo i detalje kako su vojnici umirali od promrzlina, gladi i tuge, kako je građena cesta preko Vršiča i zašto se na stogodišnjici njezine gradnje pojavio i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Tu su i drugi zanimljivi detalji o značajkama ratovanja na soškoj fronti, džamiji u Logu pod Mangrtom, bosanskom brdskom konju.

S druge strane, serijal nas upoznaje i s digitalnom bazom podataka, s pomoću koje danas potomci vojnika mogu pronaći grobove svojih predaka, te kako se zapuštene prve ratne crte pretvaraju u muzeje na otvorenome. Među njima je i mali ratni muzej u Kobaridu, koji je postao europski hit, kao i turistička atrakcija Put mira od Alpa do Jadrana.

Serijal Front na Soči – 100 godina poslije emitira se u programu Al Jazeere Balkans četvrtkom u 21:30.

Izvor: Al Jazeera