Serija napada u Čečeniji, ISIL preuzeo odgovornost

Čečenski lider Ramzan Kadyrov rekao je da su napadi organizovani kako bi zasenili muslimanski praznik Eid al-Adha. (EPA)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), iako bez neposrednih dokaza, preuzela je odgovornost za seriju napada na policijske ciljeve u Čečeniji.

Dva azilanta naoružana noževima pokušala su da upadnu u policijsku stanicu u Šaljinskom okrugu u Čečeniji i tom prilikom ranila dva policajca, saopštili su ruski istražitelji.

Oba napadača su ubijena, objavila je agencija TASS, prenosi Reuters.

U odvojenom incidentu u kojem nije bilo povređenih, mlada žena koja je nosila ruksak raznela se u policijskoj stanici u selu Mesker-Jurt.

U Groznom, glavnom gradu Čečenije, policija je otvorila vatru na vozača mercedesa, nakon što je kolima udario saobraćajnog policajca. Prema izveštaju istražitelja, vozač je ubijen.

Kadyrov: Situacija je mirna

Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Moskva je vodila dva rata sa separatistima, uglavnom pripadnicima Muslimanske internacionalne republike, ali su ovakvi napadi poslednjih godina bili relativno retki u Čečeniji.

Čečenski lider Ramzan Kadirov, koji je za vreme tih incidenata bio u poseti Saudijskoj Arabiji, rekao je da je situacija u zemlji mirna i da su ovi napadi organizovani kako bi zasenili muslimanski blagdan Kurban-bajram (Eid al-Adha).

Kremlj se oslanja na Kadirova da će stabilizovati Čečeniju, posle dva rata sa separatistima i daje velike subvencije kao pomoć za obnovu tog regiona.

Međunarodne organizacije za ljudska prava optužuju Kadyrova za zloupotrebe, uključujući nasumična hapšenja i ubistva koja čine snage pod njegovom kontrolom.

Izvor: Agencije