Serena Williams osvojila Australian Open

Prva teniserka svijeta, Amerikanka Serena Williams, osvojila je u subotu Australian Open, pobijedivši u finalu u Melbourneu Ruskinju Mariju Šarapovu sa 6:3, 7:6 (5).

Sereni Williams (33) je to šesti naslov u Australiji, a ukupno 19. osvojeni Grand Slam turnir, čime se na trećem mjestu liste svih vremena izjednačila s Helen Wills Moody.

Ispred Serene Williams su na vječnoj listi teniserki s najviše pobjeda na najvećim turnirima samo Steffi Graf (22) i Margaret Court (24).

Duel dvije prvoplasirane igračice sa WTA liste trajao je sat i 40 minuta, a Serena Williams je relativno lako došla do 16. uzastopne pobjede u međusobnim susretima protiv Marije Šarapove.

Meč je nakratko zbog kiše bio prekinut u prvom setu pri vodstvu Serene Williams od 3:2, ali je brzo nastavljen.

Na ovogodišnjem Australian Openu američka teniserka nije izgubila nijedan set.

U nedjelju finale tenisera

Serena Williams je nakon meča poručila mladim igračima i igračicama da nikada ne odustaju i budu uporni kako bi jednog dana postali šampioni.

“Nisam bila najbogatija kada sam odrastala, moja porodica i ja smo prolazili kroz teške momente. Išla sam na teren s lopticom, reketom i nadom, to je sve što sam imala. Činjenica da sam došla do 19. Grand Slam titule pokazuje da nikada ne treba odustajati i da su čuda moguća. Počastvovana sam što sam danas ovdje i što sam podigla ovaj trofej”, rekla je ona i čestitala Ruskinji na dobroj partiji u finalu.

“Marija je igrala odlično, tjerala me je da pružim maksimum i publici prikažemo sjajan meč”, dodala je Amerikanka.

Zadnjih deset pobjednica Australian Opena: 2015 – Serena Williams (SAD), 2014 – Li Na (Kina), 2013 – Victoria Azarenka (Bjelorusija), 2012 – Victoria Azarenka (Bjerolrusija), 2011 – Kim Clijsters (Belgija), 2010 – Serena Williams (SAD), 2009 – Serena Williams (SAD), 2008 – Marija Šarapova (Rusija), 2007 – Serena Williams (SAD), 2006 – Amelie Mauresmo (Francuska).

U finalu muškog dijela turnira u nedjelju će igrati Novak Đoković (Srbija) i Andy Murray (Velika Britanija).

Izvor: Agencije