Serena Williams optužila suca za seksizam

Serena Williams se vratila na teniske terene u martu, šest mjeseci nakon rođenja kćerke Olympie (EPA)

“Lažljivac” i “lopov” su riječi koje je američka teniserka Serena Williams uputila sucu za vrijeme finalnog meča US Opena u kojem je bolja od nje bila 20-godišnja Japanka Naomi Osaka, a na kraju ga je optužila za seksizam.

Williams je u nekoliko navrata izgubila živce u meču u kojem se nadala da će stići do rekordnog 24. grand slam naslova. Sve je počelo kada je 36-godišnja Williams primila prvu opomenu zbog primanja uputa od trenera (coachinga) početkom drugog seta.

“Ne varam da bih pobijedila, više volim izgubiti”, branila se kod portugalskog suca Carlosa Ramosa.

“To je nevjerovatno, nikada nisam dobila opomenu za ‘coaching’. Ja ne varam, nikada nisam varala, borim se za pravdu, trebate mi se izviniti”, dobacila mu je u nekoliko navrata ljutita.

Zatim kod rezultata 3:2 u drugom setu, Serena je dobila i drugu opomenu jer je razbila reket, nakon što je izgubila svoj servis što ju je koštalo i poena.

Tražila razgovor s predstavnikom turnira

“Napadate me. U krivu ste. Više nikada nećete suditi meč koji ja igram. Morate mi se izviniti. Vi ste taj koji laže”, dobacivala je sucu.

“Vi ste lopov. Ukrali ste mi poen”, optuživala je suca. Tada joj je sudac oduzeo gem zahvaljujući čemu je Osaka povela sa 5:3.

Williams je tražila i razgovor s predstavnikom turnira, no na kraju je ipak morala priznati poraz zbog čega nije uspjela izjednačiti rekord po broju osvojenih grand slam turnira kojeg drži Margaret Court (24).

Serena Williams se vratila na teniske terene u martu, šest mjeseci nakon rođenja kćerke Olympie. Ovo joj je drugi poraz u finalu grand slam turnira od tada, u julu je u Wimbledonu bolja od nje bila Njemica Angelique Kerber.

“On pretpostavlja da ja varam, a nisam varala”, kazala je poslije na konferenciji za novinare optuživši pritom suca za “seksizam” nakon što ju je kaznio jer mu je rekla da je “lopov”.

Iako je njen trener Patrick Mouratoglou priznao da joj se obratio tokom susreta, kritizirao je nedostatak “psihologije” kod suca.

I prije pravila incidente

“Sto posto trenera daju upute igračima u sto posto mečeva, cijele godine i to svi znaju”, kazao je. “U sto posto slučajeva koje sam ja vidio, najprije se igračicu upozori da prestane. To sudac nije napravio.”

Serena je ipak na kraju priznala da je Osaka, koja je postala prva Japanka s osvojenim grand slam turnirom, igrala dobro.  

“Dobro je igrala. To joj je prvi grand slam naslov. Učinimo ovaj trenutak najboljim mogućim za nju. Priznajmo zasluge gdje ih ima. Nemojmo zviždati. Čestitajmo Naomi”, kazala je nakon meča Serena publici koja je zviždala mladoj Japanki. 

Nije prvi put da je Amerikanka izgubila živce na US Openu. Prije devet godina je u polufinalu protiv Belgijanke Kim Clijsters zaprijetila linijskom sucu da će mu “zabiti lopticu u grlo”. I tada je kažnjena s gubitkom poena, a na kraju je izgubila i meč.

Izvor: Agencije