Šerbedžija – ‘persona non grata’ u Vukovaru

Upravo je antiratni film 'Dezerter' bio razlog zbog čega je Rade Šerbedžija morao otići iz Beograda (Anto Magzan / PIXSELL)

Piše: Branimir Bradarić

Činjenica da je, zahvaljujući svom talentu i vrhunskim glumačkim ostvarenjima tokom karijere, Rade Šerbedžija postao zaštitno lice filma ovih prostora, ali i brojnih ostvarenja slavnog Hollywooda, nije pomogla da ga u njegovom kraju izvrijeđaju i iz Vukovara poruče kako tamo nije dobrodošao. Naime, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, koji je osnovan početkom prošle godine, poslije najava o uvođenju dvojezičnosti i dvopismenosti u taj grad, uputio je proglas u kojem navode kako Šerbedžiju ne žele vidjeti u Vukovaru.

Rade Šerbedžija je postao zaštitno lice filma ovih prostora, ali i brojnih ostvarenja slavnog Hollywooda.

Povod tome bila je želja ministra branitelja Predraga Matića, također Vukovarca, koji je rekao kako bi volio da poznata svjetska glumica i humanitarka Angelina Jolie posjeti Vukovar i Ovčaru, a s njome da dođe i njen prijatelj Šerbedžija.

“Šerbedžija hoće na vukovarsku Ovčaru doći skriven ispod suknje. Unatoč svojoj šutnji o zločinima srpskočetničke agresije na Hrvatsku, on želi sprati ljagu krijući se iza lika svjetske humanitarke. Rade, imaj na umu – Stožer je spreman”, poručili su iz Stožera Šerbedžiji, što je u javnosti protumačeno kao otvorena prijetnja.

Oštre riječi iz Stožera

Prva stvar koju su u Stožeru zamjerili Šerbedžiji jeste glavna uloga u filmu Dezerter, snimanom 1992. godine u Beogradu. Pojedine scene snimane su, doduše, i u tada razorenom Vukovaru, no redatelj Živojin Pavlović tvrdi da je u srušeni grad poslao samo snimatelja. Osim toga, u Stožeru smatraju i da se slavni glumac “jasno opredijelio” te da Šerbedžijinim dolaskom u Vukovar “žrtve ništa ne bi dobile, ali da bi zato izgubile na pijetetu”.

“Kada se govori o Domovinskom ratu, mora se znati i to da još nismo sredili niti suvremenu povijest te da postoji više varijanti onoga što se dogodilo. Šerbedžija zagovara varijantu koja je netočna, nekorektna i falsificirana. Nemamo ništa protiv njegovih privatnih posjeta Vukovaru. Uostalom, znamo da je već dolazio u grad. Međutim, smeta nas ta estradizacija i pompa”, kaže Željko Maršić, član Stožera, zadužen za komunikaciju s medijima, dodajući kako raspolažu brojnim argumentima i desecima Šerbedžijinih izjava posljednjih godina.

U Stožeru smatraju da se slavni glumac ‘jasno opredijelio’ te da Šerbedžijinim dolaskom u Vukovar ‘žrtve ništa ne bi dobile, ali da bi zato izgubile na pijetetu’.

Svoje riječi pojašnjava tvrdnjom da je Šerbedžija jasno u više navrata pokazao svoj stav prema Hrvatskoj, kao i u više navrata kada je pokušao izjednačiti krivce za izbijanje krvavog rata u Hrvatskoj.

“Šerbedžija je, kao i mnogi drugi glumci, umjetnici i sportaši, imao prilike barem jednom riječju kazati bilo što u javnosti i ukazati na agresiju na Vukovar i Hrvatsku, a nije”, poručuje Maršić, uz napomenu kako “Angelini Jolie treba primjereniji vodič kroz Vukovar od Šerbedžije”.

Glumac odgovara tužbama

Dok su ga iz Vukovara prozivali, Šerbedžija se nalazio na snimanju novoga filma u Engleskoj. Poručio je kako je iznenađen napisima u hrvatskim medijima te da uopće nije s Angelinom Jolie niti razgovarao o mogućnosti dolaska u Vukovar.

“Nisu me iznenadili napisi nekih likova iz tzv. Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, koji su me već nekoliko puta napali najbezočnijim lažima, a sve, naravno, u interesu predizbornih akcija i kampanja. Na njihove laži, izmišljotine, etiketiranja i prijetnje trebat će odgovoriti sudskim prijavama, što ću i učiniti”, poručio je Šerbedžija.

I dok je on izvan Hrvatske, Vukovarac Siniša Kukić s ponosom ističe da je Šerbedžija njegov prijatelj, kao i da je slavni glumac do sada u više navrata već dolazio u Vukovar.

Šerbedžija je poručio kako je iznenađen napisima u hrvatskim medijima te da uopće nije s Angelinom Jolie niti razgovarao o mogućnosti dolaska u Vukovar.

“Tijekom svojih posjeta razgovarao je i družio se s brojnim građanima. Posjetio je i groblje branitelja. Rade osjeća veliki pijetet prema Vukovaru. Imao je u više navrata pozive da nastupi u Vukovaru u nekoj predstavi, ali radi tuge i boli to nije mogao. Jednostavno, nije imao snage za to”, kaže Kukić.

Dodaje i kako se, kada je riječ o Šerbedžiji, treba znati da se, prije svega, radi o velikom čovjeku i velikom glumcu.

“O njemu svašta govore, a ne znaju da se radi o čovjeku na koga je 90-ih godina dva puta pucano u Beogradu i koji je morao otići iz Srbije”, dodaje Kukić.

Velika karijera

Tokom rata u bivšoj Jugoslaviji jedni su Šerbedžiju pokušavali utješiti, drugi mu savjetovali da šuti, treći svojatali na razne načine, a mnogo njih ga se u isto vrijeme opet odricalo, prišivajući mu razne političke i nacionalističke etikete. Iz Hrvatske, u kojoj je rođen, odlazi 1991. godine, seli se i radi u Srbiji. Majka mu je umrla 1991. godine što ga je, kako govore njegovi prijatelji, veoma pogodilo.

Godinu kasnije napušta i Srbiju, poslije čega jedno vrijeme s obitelji živi u Sloveniji, a onda u Londonu i SAD-u. Upravo je antiratni film Dezerter i bio razlog zbog čega je morao otići iz Beograda jer mu se tamo prijetilo kao “Tuđmanovom ustaši”, a u Zagrebu su ga prozivali da je “četnik” i pristalica agresije na Hrvatsku. U Sarajevo, gdje je želio otići s obitelji, nije mogao, jer je tamo počeo rat. Glumio je u brojnim visokobudžetskim filmskim projektima i hollywoodskim ostvarenjima. Radio je s najpoznatijim svjetskim glumcima, poput Angeline Jolie, Vanesse Redgrave, Toma Cruisa i drugih te surađivao sa Stanleyem Kubrickom i Clintom Eastwoodom.

‘Jesam jugonostalgičar, ali ne u smislu zagovaranja stvaranja neke nove Jugoslavije.’

U Hrvatsku se ponovno vraća 2010. godine, od kada živi u Rijeci, gdje je osmislio i pokrenuo novi poslijediplomski studij glume. Redateljica Lenka Udovički mu je druga supruga. Otac je petero djece. Često je znao govoriti kako slavi oba Božića, ali i krsnu slavu Đurđevdan. Osim vjerskih, slavi i neke praznike iz prošlih vremena – 29. studeni, koji se u bivšoj državi slavio kao Dan Republike, te Praznik rada – 1. svibanj. Činjenica da slavi dva velika praznika iz bivše države označavaju ga kao jugonostalgičara i Šerbedžija to niti ne skriva.

“Jesam jugonostalgičar, ali ne u smislu zagovaranja stvaranja neke nove Jugoslavije. I ne treba da se stvara kad se ovako krvavo raspala. Zašto da opet ginu jadni nevini ljudi? Nostalgičar sam, međutim, prema mirnom životu kakav sam tada živio”, poručuje Rade Šerbedžija.

Izvor: Al Jazeera