Separatisti upali u policijsku stanicu

Nekoliko stotina proruskih aktivista upalo je danas u sjedište policije u Odesi na jugu Ukrajine.

Nešto ranije je nekoliko stotina aktivista opkolilo policijsku stanicu sa zahtjevom za oslobađanje njihovih kolega uhapšenih nakon požara u Domu sindikata, u kojem je poginulo više od 40 osoba.

Policijski zvaničnik rekao je da je prvobitno uhapšeno 170 osoba, ali da je oslobođeno blizu 50.

Većinu od ukupno 46 žrtava čine proruski aktivisti koji su se zatvorili u zgradu Doma sindikata u Odesi. Nemiri su počeli masovnom tučom u ulici Grečeskaja u ovom gradu.

Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk okrivio je sigurnosne službe što nisu uspjele spriječiti nasilje u gradu Odesi.

“Ono što se dogodilo u Odesi dio je plana Ruske Federacije čiji je cilj uništiti Ukrajinu”, rekao je Jacenjuk na konferenciji za novinare u Odesi nakon niza sastanaka s predstavnicima mjesnih vlasti i civilne udruge grada.

“Rusija je ovdje poslala ljude da bi stvorili haos, no zemlja se treba ujediniti i ne dopustiti teroristima, koje podržava Moskva, da podijele naš narod. Cilj Rusije bio je ponoviti u Odesi ono što se već dogodilo na istoku zemlje. Taj plan finansirali su i organizirali profesionalci koji su izmanipulirali obične ljude, no naše jedinstvo bit će najbolji odgovor na postupke terorista”, kazao je Jacenjuk.

Snage sigurnosti Ukrajine kasno u ponoć pokrenule su vojnu operaciju protiv proruskih separatista u gradovima Konstantinovka i Mariupolj na istoku Ukrajine, javlja Anadolija.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov izjavio je da došlo do sukoba između snaga sigurnosti i proruskih separatista u gradu Konstantinovka u blizini zgrade televizije koju su separatisti ranije zauzeli.

Prema njegovim riječima unutar jedinica snaga sigurnosti bilo je povrijeđenih.

Napominje da su snage sigurnosti izvele operaciju protiv separatista i u gradu Mariupolju na istoku zemlje odakle se konstantno čuju pucnji.

Avakov ističe da su se proruske snage povukle iz zgrade općine, koju su ranije bile zauzele, u obližnji restoran.

S druge strane, tokom napada na separatiste u gradu Lugansku jučer su ubijena dva vojnika.

Kontrola nad Kramatorskom

Ukrajinske snage uspostavljaju kontrolu nad većim dijelom Kramatorska na jugoistoku Ukrajine i proruski pobunjenici drže još samo centralni trg i zgradu gradske vijećnice, prenose u nedjelju ruski mediji.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na Facebooku je najavio nastavak vojne akcije na istoku zemlje uz poruku da ukrajinska vojska “neće stati”.

Proruski pobunjenici u Kramatorsku kazali su kako je sedam osoba u njihovim redovima izgubilo život u proteklih 24 sata, a nekoliko desetaka je ranjeno. Ruska Izvjestija piše da je poginulo deset “nenaoružanih civila”. Drugi ruski mediji javljaju da se broj poginulih u ukrajinskoj vojnoj akciji na jugoistoku zemlje popeo na više desetaka.

Prema RIA Novostima proruski pobunjenici tvrde da u Kramatorsku trenutno nema borbi i da je noć protekla relativno mirno. “Držimo samo centar grada i gradsku upravu”, kazao je sagovornik RIA Novosti dodajući da su preostali dio grada zauzele ukrajinska vojska i Nacionalna garda.

Televizija Rosija 24 javlja da se u Kramatorsku, u kojem su prema Avakovim riječima ukrajinske snage zauzele televizijski toranj, isključuju ruski televizijski programi i uključuju ukrajinski.

Premijer optužuje snage sigurnosti

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je snage sigurnosti svoje zemlje da nisu uspjele zaustaviti nasilje u Odesi, na jugu Ukrajine, u kome je više od 40 ljudi izgubilo život u sukobima između proruskih i antiruskih grupa, piše Tanjug.

Za britanski BBC je rekao da će biti provedena “potpuna, sveobuhvatna i nezavisna istraga”.

Jacenjuk je, kako je javila agencija Ukrinform, krenuo danas u Odesu gdje će razgovarati sa predstavnicima društveno-političkog i privrednog života ove oblasti.

Većina žrtava bili su proruski separatisti koji su stradali u požaru koji je podmetnut nakon što su se zabarikadirali u zgradi Doma sindikata.

To je izazvalo gnjevne reakcije proruskih grupa u istočnoj Ukrajini gdje je u toku operacija ukrajinske vojske protiv separatista.

Nekadašnji ukrajinski vicepremijer Sergej Arbuzov i ministar državnih prihoda Aleksandar Klimenko odbacili su danas optužbe Službe sigurnosti Ukrajine da su finansirali masovne nerede u Odesi od 2. maja, u kojima je poginulo najmanje 46, a povrijeđeno više od 200 osoba.

“Kategorički izjavljujem da u tom saopćenju nema ni riječi istine. Šokiralo me saopćenje Službe sigurnosti. Nikakve veze sa finansiranjem i podrškom za koje me optužuje Služba nemam”, rekao je Arbuzov, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim riječima aktuelna vlast Ukrajine nije mogla zavesti red i sačuvati ljudske živote u Odesi.

Oslobođeni posmatrači OSCE-a stigli u Njemačku

Posmatrači OSCE-a, koje su proruske snage osam dana držale u zatočeništvu, stigli su avionom njemačkih zračnih snaga u Berlin na aerodrom Tegel.

Na aerodromu ih je dočekala njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen, danski ministar odbrane Nicolai Wammen, ministar odbrane Republike Češke Martin Stropnicky kao i visoki zvaničnici iz Poljske i Švedske.

Po dolasku na aerodrom posmatrači OSCE-a prvo su se susreli sa svojim porodicama, nakon čega su se na pisti ispred aviona obratili medijima zajedno sa ministrima odbrane Njemačke, Danske i Republike Češke.

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen istakla je da je veoma sretna jer su se posmatrači vratili zdravi te da je ostvarena dobra međunarodna saradnja kada je bilo riječi o njihovom spašavanju.

“Važno je da posmatrači ispune svoje misije kao i da ovo što nam se desilo ne utječe negativno na period koji je pred nama”, rekao je danski ministar odbrane Nicolai Wammen.

“Proživjeli su težak, mračan i opasan period. Neki, možda, nisu vidjeli svjetlo na kraju tunela, ali svjetlo je sada tu”, zaključio je ministar odbrane Republike Češke Martin Stropnicky, ističući da su se posmatrači OSCE-a borili pod veoma teškim uvjetima.

“Sinoć smo bili usred sukoba, a danas smo svi veoma sretni. Večeras smo vidjeli svoje porodice, a sinoć na to nismo mogli ni pomisliti”, rekao je šef vojne posmatračke misije Axel Schneider.

Izvor: Agencije