Separatisti u Ukrajini osudili novinara na 15 godina zatvora

Separatisti optužuju Stanislava Asejeva da je regrutirao i druge da rade za ukrajinsku obavještajnu službu (EPA)

Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini saopćili su da su osudili novinara na 15 godina zatvora nakon što ga je sud proglasio krivim za špijuniranje u korist ukrajinske obavještajne službe SBU.

Stanislav Asejev (30) nestao je u ukrajinskoj regiji Donjeck u junu 2017. godine, gdje je, između ostalih medija, radio pod pseudonimom za ukrajinsku službu Radija Slobodna Evropa (RFE/RL), prenosi Fena.

U saopćenju koje je objavio ured državnog tužioca samoproglašene narodne republike Donjeck u utorak navodi se da je Asejev prikupljao vojne obavještajne podatke o separatistima i da je stvarao materijale koji su ih prikazivali u negativnom svjetlu.

Također ga optužuje da je regrutirao i druge da rade za ukrajinsku obavještajnu službu.

RFE osudio kaznu novinaru

Sud ga je u augustu proglasio krivim po brojnim optužbama, uključujući one za ekstremizam i špijunažu, i osudio ga je na 15 godina boravka u kažnjeničkoj koloniji, navodi se u saopćenju.

Predsjednik RFE/RL Jamie Fly osudio je zatvorsku kaznu za Asejeva.

“Stas [Stanislav Asejev] je novinar koji je samo pokušavao podići svijest o situaciji u istočnoj Ukrajini. Presuda je pokušaj proruskih separatista u Donjecku da ušutkaju snažan i nezavisan glas. Stas treba biti oslobođen odmah”, navodi Fly u izjavi za javnost.

Američka ambasada u Ukrajini saopćila je da je duboko zabrinuta presudom novinaru, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije