Seoul priprema teren za američki raketni sistem

Seoul ubrzava plan za postavljanje sistema THAAD (Reuters)

Južna Koreja će u narednim danima zaključiti sporazum o preuzimanju zemljišta na kojem će do juna biti postavljen američki napredni sistem raketne odbrane THAAD, saopćila je Vojska Južne Koreje.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da će uskoro biti završen administrativni sporazum o preuzimanju kluba Lotte Skyhill u okrugu Songju, 296 kilometara južno od Seoula, te da su već počele pripreme za procjenu utjecaja na životnu sredinu, javlja novinska agencija Yonhap.

Seoul i Washington u julu 2016. dogovorili su postavljanje sistema THAAD u Južnoj Koreji kao odgovor na raketnu i nuklearnu prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Ubrzava se plan za THAAD

Vlasti u Seoulu u novembru su pripremile ugovor prema kojem će Lotteu dati zemlju u Namyangu, istočno od Seoula, u zamjenu za golf-teren na kojem će biti postavljena četiri od devet sistema THAAD.

Seoul je prvobitno planirao preuzeti golf-teren u januaru, ali je ovaj plan odgođen zbog negodovanja Kine, koja tvrdi da je američki sistem ozbiljna sigurnosna prijetnja za nju.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da će Seoul ubrzati plan za THAAD i predati zemlju američkoj vojsci u skladu sa dogovorom.

“Ako se prebacivanje, dizajniranje i razvoj budu radili istovremeno, proces će biti završen bez prevelikog odgađanja. Zbog prethodnog neočekivanog odgađanja, ubrzat ćemo stvari”, rekao je izvor iz južnokorejske vojske.

Izvor: Agencije