Senegal će suditi bivšem predsjedniku Čada

Habre (u sredini) optužen je za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i mučenje (AFP)

Senegalski predsjednik Macky Sall izjavio je da bivši predsjednik Čada Hissene Habre, optužen za zločine protiv čovječnosti, neće biti izručen Belgiji, nego će mu se suditi u Senegalu.

Senegal je početkom juna formirao radnu grupu za slučaj Habrea, koja će organizirati suđenje bivšem predsjedniku, izbjeglici u toj zemlji.

“Ne postoji nijedan validan razlog da mu se ne sudi u Africi, a Afrička unija (AU) je dala mandat Senegalu da organizira suđenje. Habreu će se suditi ovdje”, dodao je on u intervjuu za sedmičnik Mlada Afrika.

Habre živi u egzilu u Dakaru nakon što je svrgnut 1990. godine, poslije osam godina provedenih na vlasti.

Optužen je za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i mučenje.

Senegal, koji je 2006. godine pristao da mu sudi na zahtjev AU, nikada nije organizirao suđenje.

Četiri zahtjeva za izručenje

Belgija je u septembru 2005. godine izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog “teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava” i od tada podnijela četiri zahtjeva za njegovo izručenje s ciljem da mu sudi, ali uzalud.

Ona se 2009. godine obratila Međunarodnom sudu pravde (ICJ), od kojeg je zatražila da naredi Senegalu organiziranje suđenja Habreu ili da ga izruči..

Ove procedure se temelje na tužbi koju je 2000. godine predao jedan Belgijanac čadskog porijekla prema belgijskom zakonu o “univerzalnoj kompetenciji” za zločine iz domena međunarodnog prava, koje dopušta sudovima da se bave ovakvim slučajevima kad je u pitanju neki građanin belgijske nacionalnosti.

Jedna čadska istražna komisija je utvrdila da je režim Habrea ubio oko 40.000 ljudi iz političke opozicije i iz redova nekih etničkih grupa.

Izvor: Agencije