Senatski odbor pokrenuo istragu o sinu Joea Bidena

Donald Trump je navodno izvršavao pritisak na Kijev da provede istrage protiv Joea Bidena i njegovog sina Huntera (EPA)

Senatski odbor za teritorijalnu sigurnost i državne poslove odobrio je saslušanje u istrazi protiv Huntera Bidena, sina bivšeg američkog potpredsjednika SAD-a Joea Bidena i demokratskog suparnika predsjednika Donalda Trumpa na predstojećim predsjedničkim izborima.

Odluka je donesena stranačkim glasovima – svi republikanci su glasali “za”, a svi demokrati “protiv” istrage senatskog odbora o poslovima Huntera Bidena s kompanijom Burisma u Ukrajini, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Američki mediji pisali su kako je Trump više puta od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tražio da istraži je li Joe Biden zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik u doba mandata Baracka Obame i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja, koji je zbog korupcije istraživao kompaniju koja je zaposlila Huntera Bidena, nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bidenov sin.

Zastupnički dom američkog Kongresa pokrenuo je u okviru procedure za opoziv Trumpa istragu o tome je li on time što je zatražio istragu o poslovima Huntera Bidena pokušao iskoristiti pomoć Ukrajini kao sredstvo pritiska na predsjednika Zelenskog.

Senat oslobodio Donalda Trumpa

Zelenski je, nakon teških riječi između Joe Bidena i Trumpa, opovrgnuo da je američki predsjednik izvršio pritisak na njega da otvori istragu o političkom protivniku Josephu Bidenu, dodajući da ne želi biti upetljan u američke izbore.

Senat je u veljači oslobodio Trumpa optužbi za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa u finalnom glasanju o njegovom opozivu.

Trump je bio optužen da je prekršio zakon kad je privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno navodno izvršavao pritisak na Kijev da provede istrage protiv Joea Bidena i njegovog sina Huntera, što je bio i glavni povod za pokretanje procesa opoziva.

Demokrati su iznijeli i optužbe da je Trump pokušao opstruirati kongresnu istragu o tom pitanju.

Republikanska stranka ima većinu u Senatu.

Izvor: Agencije