Senatori traže od Bijele kuće da kazni Tursku zbog S-400

Turska je odbacila američke prijetnje sankcijama i primila je prvu isporuku S-400 u julu (EPA)

Republikanski američki senator Lindsey Graham i demokratski senator Chris Van Hollen u ponedjeljak su pozvali administraciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da uvede sankcije Turskoj zbog nabavke ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400, navodeći da takva odluka šalje “užasan signal” drugim zemljama.

“Vrijeme za strpljenje odavno je isteklo. Sada je vrijeme da primijenite zakon. Nečinjenje toga šalje užasan signal drugim zemljama da mogu izbjeći američke zakone bez posljedica”, navode Van Hollen i Graham u pismu državnom sekretaru Mikeu Pompeu, u čiji je uvid došao Reuters, prenijela je Fena.

Ankara i Washington u sporu su oko turske nabavke ruskog sistema S-400, za koji Washington tvrdi da nije kompatibilan s NATO sistemima i predstavlja prijetnju programu razvoja američkog “nevidljivog” borbenog aviona F-35, koji razvija korporacija Lockheed Martin.

Washington uklonio Tursku iz programa F-35

Razbjesnivši mnoge članove Kongresa, Turska je odbacila američke prijetnje sankcijama i primila je prvu isporuku S-400 u julu.

U odgovoru na to, Washington je uklonio Tursku iz programa F-35.

Trumpova administracija suzdržavala se od uvođenja sankcija uprkos predsjednikovim širokim ovlastima da uvodi sankcije zemljama koje sarađuju s ruskom vojskom.

Van Hollen i Graham među najglasnijim su senatorima koji pozivaju Washington da uzvrati Turskoj.

Trump bio domaćin turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu na sastanku u Bijeloj kući prošlog mjeseca, koji je Trump opisao kao “sjajan”.

Izvor: Agencije