Oglasi

Senatori predstavili rezoluciju koja optužuje Bin Salmana za Khashoggijevo ubistvo

Grupa republikanskih i demokratskih senatora napravila je prijedlog rezolucije u kojoj se navodi da je princ Mohammad bin Salman saučesnik u ubistvu saudijskog novinara.

Američki senatori traže odgovornost saudijskog princa

Šest američkih senatora iz različitih stranaka predstavilo je prijedlog rezolucije prema kojem se saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman smatra odgovornim za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

U prijedlogu se navodi da u Senatu "postoji visok stepen uvjerenja" da je Bin Salman "bio saučesnik u ubistvu".

Ako prijedlog odobri Senat, to bi bila zvanična osuda Bin Salmana za ubistvo novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

"Ova rezolucija nedvosmisleno tvrdi da je prestolonasljednik Saudijske Arabije bio saučesnik u Khashoggijevom ubistvu te da je bio destruktivna sila u regiji, ugrožavajući naše nacionalne sigurnosne interese na više frontova", rekao je Lindsey Graham, republikanski senator i blizak saveznik američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Okrutnosti tokom rata u Jemenu

U srijedu je glavni tužilac u Istanbulu podnio naloge za hapšenje visokih savjetnika Bin Salmana i zamjenika šefa saudijske obavještajne službe, pod sumnjom da su planirali ubistvo saudijskog novinara.

Saudijska Arabija saopćila je da princ nije imao saznanja o ubistvu.

Nakon brojnih protivrječnih objašnjenja Rijad je priznao da je Khashoggi ubijen u konzulatu u Istanbulu, a njegovo tijelo raskomadano, kad je propao pokušaj uvjeravanja da se vrati u Saudijsku Arabiju.

U prijedlogu rezolucije također se navodi da je princ odgovoran za okrutnosti počinjene tokom rata u Jemenu, u koji je Saudijska Arabija ušla 2015, s masivnom kampanjom zračnih napada.

Senatori su pozvali Kraljevinu da direktno pregovara s pobunjenicima da se završi rat u Jemenu.

'Nula posto šansi' da Bin Salman nije umiješan

Prijedlog rezolucije poziva Rijad i da okonča blokadu koju je s tri druge zemlje nametnuo Kataru u junu prošle godine te da traži politička rješenja u najgoroj diplomatskoj krizi koja je pogodila Vijeće za zaljevsku saradnju (GCC).

Grupa senatora zatražila je i puštanje blogera Raifa Badawija, aktiviste za ženska prava, i drugih političkih zatvorenika u Saudijskoj Arabiji.

U srijedu su neki senatori rekli da postoji "nula posto šansi" da princ nije bio umiješan u Khashoggijevo ubistvo, nakon što su imali brifing s direktoricom Centralne obavještajne agencije (CIA) Ginom Haspel.

Prošle sedmice američki državni sekretar Mike Pompeo i ministar odbrane James Mattis rekli su senatorima da ne postoji čvrst dokaz da je princ odgovoran za ubistvo i pozvao ih da ne degradiraju odnose s Rijadom.

CIA je, navodno, procijenila da je Bin Salman naredio ubistvo.

'Princ ima destabilizirajući utjecaj'

Komentirajući novi prijedlog rezolucije, Nabeel Khoury, bivši američki diplomata i zamjenik šefa misije u Jemenu, rekao je za Al Jazeeru da Senat počinje uviđati da princ ima destabilizirajući utjecaj.

"Trump je izgubio u debati s Kongresom o tome šta bi se trebalo uraditi u vezi s Khashoggijevim ubistvom i dok je s Mattisom i Pompeom raspravljao o značaju Saudijske Arabije, Kongres mu poručuje: 'Niko ne osporava to; mi osporavamo smjer kojim ide saudijska politika pod princom Mohammadom'", rekao je Khoury.

"Sada su povezali destabilizirajuće akcije koje je poduzeo Bin Salman, počevši s Jemenom, zatim Khashoggijevim ubistvom, pa Katarom, čak i Libanom. Administracija će morati djelovati iza scene možda da pritisne Saudijsku Arabiju da krene prihvatljivim putem ili će se ovo pogoršati. Na kraju, Kongres kontrolira trošenje novca, pa bi mogao utjecati na Trumpovu administraciju", rekao je Khoury.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.