Senatori poručili Trumpu: Kazni Tursku zbog Sirije

Vozila turske vojske patroliraju s ruskim trupama u Ayn al-Arabu, na sjeveru Sirije (EPA)

I republikanski i demokratski senatori zatražili su od administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da ih obavijesti ako su izvještaji da Turska krši sporazum o prekidu vatre u Siriji tačni i da na to odgovori oštrim sankcijama.

“S obzirom na ulog, vrijeme je od suštinske važnosti”, napisali su republikanski senatori Lindsey Graham i Marsha Blackburn i demokratski senatori Chris Van Hollen, Richard Blumenthal i Jeanne Shaheen u pismu državnom sekretaru Mikeu Pompeu, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

Oni su bili među najglasnijima u američkom Kongresu među senatorima koji su se žalili na Trumpovu odluku da povuče američke snage iz većeg dijela Sirije, što mnogi vide kao napuštanje kurdskih snaga koje su se godinama borile zajedno s američkim trupama protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Traže oštre ekonomske sankcije

Senatori su u pismu citirali izvještaje da turske snage djeluju izvan dogovorene “sigurne zone” na sjeveroistoku Sirije i da turske ili snage koje Turska podržava napadaju sirijske Kurde u blizini Tal Tamira.

“Više puta predsjednik Trump prijetio je da će ‘uništiti ekonomiju Turske’ ako Turska prekrši svoje obaveze”, napisali su u pismu.

“U skladu s ovim stavom, tražimo od administracije da preduzme brze mjere za provođenje sporazuma od 17. oktobra, uz oštre ekonomske sankcije”, rekli su oni.

Senatori dodaju da će nastaviti tražiti usvajanje zakona o sankcijama u Kongresu, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije