Senatori od Trumpa traže da novac za granični zid usmjeri u borbu protiv oružanog nasilja

McConnell je odbio pozvati Senat da ranije započne s radom (EPA)

Dva demokratska senatora u srijedu su pozvala predsjednika Donalda Trumpa da povuče svoj zahtjev od pet milijardi dolara za finansiranje pograničnog zida i usmjeri taj novac prema inicijativama za borbu protiv oružanog nasilja nakon masovnih pucnjava u Texasu i Ohiou.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer i senator Patrick Leahy u pismu su izvijestili Trumpa da nema dovoljnu podršku u Kongresu da njegov zahtjev o finansiranju graničnog zida bude uključen u federalni budžet za fiskalnu 2020. godinu koja počinje 1. oktobra.

“Umjesto toga molimo vas da podržite da se sredstva koja ste zatražili za granični zid prebace na druge hitne potrebe kao što su inicijative koje se bave prijetnjama naoružanim nasiljem i bijelim supremacijskim ekstremizmom u Americi”, napisali su Schumer i Leahy, koji je vođa demokrata u senatskom odboru koji se bavi troškovima vlade.

Bijela kuća na to nije imala komentar, prenosi Hina.

Zahtjev, koji je bio očekivan, pojavio se u trenutku kada demokrati u Senatu i Zastupničkom domu pokušavaju vođu republikanaca u Senatu Mitcha McConnella pritisnuti da sazove sjednicu Senata prije kraja augustovske pauze i dopusti glasanje o zakonodavstvu o kontroli oružja.

Pritisak javnosti

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi rekla je u srijedu da bi pritisak javnosti trebao natjerati McConnella da zakonodavstvo stavi na glasanje, dodavši kako će njezin Dom uskoro izaći s novim mjerama o oružju koje uključuju zabranu puščanih spremnika za metke velikog kapaciteta.

Inzistiranje demokrata na kontroli oružja uslijedilo je nakon masovnih pucnjava u El Pasu u Texasu i Daytonu u Ohiou u kojima je ubijena 31 osoba što je u žižu političke debate ponovno stavilo široku dostupnost oružja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Trump je pozvao Kongres da nešto poduzme u vezi s oružjem ali je slao različite poruke o tome kakvo bi zakonodavstvo potpisao. Ponekad se čini da podržava pojačanu kontrolu oružja, ali također fokus usmjerava i na duševne bolesti, nasilne video igre i inicijativu “crvene zastave” koja državama omogućuje da uskrate oružje osobama za koje misle da su opasnost za sebe i druge.

McConnell je odbio pozvati Senat da ranije započne s radom, a umjesto toga je zadužio predsjednike tri senatska odbora da porade na zakonodavstvu o kojem bi se moglo raspravljati kada se zastupnici vrate s odmora 9. septembra.

Izvor: Agencije