Senatori frustrirani šutnjom Bijele kuće o ubistvu Khashoggija

Senatori optužuju Bijelu Kuću za uskraćivanje informacija o užasnom ubistvu kolumniste Washington Posta (AP)

Senatori u Sjedinjenim Američkim Državama napustili su sastanak iza zatvorenih vrata s dužnosnicima Trumpove administracije, frustrirani nedostatkom novih informacija o ubistvu novinara Jamala Khashoggija.

Sastanak o statusu istrage o ubistvu Khashoggija u ponedjeljak uslijedio je nakon rasta napetosti između Bijele kuće i Kongresa zbog američko-saudijskog odnosa.

“Bilo je to potpuno gubljenje vremena. Znao sam  više od njih”, rekao je novinarima republikanski senator Lindsey Graham, bliski saveznik predsjednika Donalda Trumpa.

Graham je rekao da je vrijeme za više akcije, ali nije objasnio i kakve.

Republikanski senator Marco Rubio izjavio je kako nije saznao ništa novo iz izvještaja , te dodao da će „Senat morati odlučiti hoće li nametnuti vlastite sankcije“ vladi Saudijske Arabije.

Khashoggija, novinara koji je pisao za Washington Post, ubili su saudijski agenti prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Saudijska vlada je objavila kako su ubistvo izvršili „odmetnuti“ operativci i negirala upletenost moćnog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Američki zakonodavci, međutim, kažu kako vjeruju da je princ Mohammed naredio ubistvo, ali Trump je oklijevao u ukazivanju na krivca.

„Nula“ informacija

Demokratski senator Chris Murphy izjavio je da je izvještaj sadržavao “nula” novih informacija i izrazio nezadovoljstvo zbog toga što u izvještaju nema obavještajaca, što je on opisao kao “svrhovito”.

„Oni ne žele razgovarati s obavještajcima“, kazao je misleći na Bijelu kuću. „Ovi ljudi nemaju novih informacija i nemaju dozvolu da nam daju bilo kakve nove informacije“.

Bob Mendez, demokratski zastupnik, izjavio je da bi trebalo uvesti nove sankcije, moguće kroz zakon koji bi predložio zajedno sa Grahamom.

“Mislim da će Senat morati djelovati, osim ako želi prihvatiti smrt novinara, američkog rezidenta, kao prihvatljivu akciju zbog boljih odnosa. Ja na to ne pristajem“, kazao je Mendez.

Trumpova administracija nije ispunila februarski rok da Kongresu podnese izvještaj o tome ko je odgovoran za smrt Khashoggija. Izvještaj je zatražen nakon što su zakonodavci prošle godine pokrenuli uredbu iz Global Magnitsky zakona o ljudskim pravima iz 2016. zahtijevajući istragu od Trumpove administracije.

„Senat mora djelovati. Inače, Global Magnitsky neće imati svrhu i bilo koja administracija, ova ili neka druga, može ga samo ignorirati“, kazao je Mendez.

Khashoggi, kritičar vlade u Rijadu, ubijen je, a njegovo tijelo raskomadano 2. oktobra 2018. godine u Istanbulu.

Njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Turski istražitelji vjeruju da je odneseno u vrećama od konzulata do rezidencije generalnog konzula, nekoliko stotina metara dalje i spaljeno u peći visoke snage.

Ubistvo Khashoggija potaknulo je nezadovoljstvo u Washingtonu zbog stanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji i teških civilnih žrtava u građanskom ratu u Jemenu, gdje se koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije bori s Husima, pobunjenicima koje podržava Iran.

Ugovori o odbrani

U međuvremenu, američka kompanija Lockheed Martin Corp primit će prvu uplatu, u iznosu od 15 milijardi dolara, za instalaciju sistema proturaketne odbrane u Saudijskoj Arabiji, u sklopu dogovora o prodaji oružja vrijednog 110 milijardi dolara, kojeg je Trumpova administracija dogovorila s kraljevstvom 2017. godine, kazali su iz Pentagona u ponedjeljak.

Pentagon je Lockheedu platio 946 miliona dolara za izvoz oružja. Saudijska Arabija je naručila 44 THAAD lansera, rakete i prateću opremu.

Al Jazeerina Rosiland Jordan, izvještava iz Washingtona da, iako je vrijeme objavljivanja bilo slučajno, moglo bi doći do kritika zbog provođenja dogovora sa Saudijskom Arabijom.

“Dogovor je postignut prije dvije godine, prema kojem će SAD pružiti ovu tehnologiju Saudijskoj Arabiji kako bi se nosile s onim što oni nazivaju “maligni iranski utjecaj” na cijelom Bliskom istoku”, kazala je.

Izvor: Al Jazeera i agencije