Senator Ron Wyden: Amerikanci trebaju znati ko je ubio Khashoggija

Ron Wyden se oglasio nakon navoda CIA-e da je Mohammed bin Salman naredio ubistvo Jamala Khashoggija (EPA)

Američki demokratski senator Ron Wyden zatražio je u ponedjeljak od obavještajnih zvaničnika da objelodane saznanja o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

On se oglasio nakon što su se u medijima pojavili navodi da je američka Centralna obavještajna agencija utvrdila da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman lično naredio Khashoggijevo ubistvo.

“Izađite i pružite američkom narodu i Kongresu javnu procjenu ko je naredio ubistvo”, poručio je Wyden u svom saopćenju, prenosi Reuters.

Nalaz CIA-e proturječe Rijadu

Britanska agencija, pozivajući se na upućene izvore, navodi da je CIA, oslanjajući se uglavnom na posredne dokaze i na zaključak svojih stručnjaka da Bin Salman čvrsto kontrolira akcije saudijskih vlasti, prošle sedmice informirala Kongres o procjeni da je Bin Salman naredio ubistvo Khashoggija.

Američki predsjednik Donald Trump prije dva dana je izjavio da je zaključak CIA-e da je Bin Salman naručio ubistvo Khashoggija “vrlo preuranjen” i najavio da će u utorak dobiti kompletan izvještaj o tom slučaju.

Nalaz CIA-e proturječi tvrdnjama saudijske kraljive da Bin Salman nema nikakve veze s ubistvom novinara.

Khashoggi, kolumnista Washington Posta, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Potraga za tijelom novinara

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku, s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Washington, dugogodišnji saveznik Rijada, u četvrtak je uveo sankcije 17 saudijskih čelnika, zbog “odgovornosti i pomaganja” u ubistvu Khashoggija.

Izvor: Agencije