Senator Graham obećao istragu pokušaja udara na Trumpa

Rod Rosenstein bio je zabrinut odlukom Trumpa da otpusti ravnatelja FBI-ja Jamesa Comeya (Arhiva)

Istaknuti republikanski senator obećao je istragu navoda bivšeg vršioca dužnosti direktora FBI-a da je zamjenik ministra pravosuđa Rod Rosenstein razgovarao o uklanjanju predsjednika Donalda Trumpa s dužnosti u 2017. godini.

“Postoji tvrdnja tadašnjeg privremenog direktora FBI-ja da je zamjenik ministra pravosuđa zapravo pokušavao izvesti administrativni udar, srušiti predsjednika postupkom koji propisuje 25. ustavni amandman“, rekao je senator Lindsey Graham za emisiju CBS-a „Face The Nation“.

“Zamjenik ministra pravosuđa to negira. Zato, gledateljima obećavam slijedeće: održat ćemo saslušanje o tome ko govori istinu i šta se zapravo dogodilo“, dodao je Graham, glasni Trumpov pobornik.

Bivši vršilac dužnosti direktora FBI-ja Andrew McCabe u intervjuu emitiranom u nedjelju kasno navečer rekao je da je Rosenstein bio tako zabrinut odlukom Trumpa da otpusti direktora FBI-ja Jamesa Comeya u maju 2017. da je razgovarao o poticanju članova Trumpovog kabineta da aktiviraju 25. ustavni amandman i uklone predsjednika.

Preuzimanje dužnosti predsjednika

Taj amandman omogućava potpredsjedniku da preuzme dužnost predsjednika ako on i većina kabineta objave da je predsjednik nesposoban obavljati svoje dužnosti.

“Zamjenik ministra pravosuđa definitivno je bio vrlo zabrinut zbog predsjednika, njegovih sposobnosti i namjera u tom trenutku“, dodao je Graham.

Također je ponovio optužbe koje su se prvi puta pojavile prošle godine da je Rosenstein sugerirao da bude ozvučen kako bi tajno snimio predsjednika.

“Nije se šalio. Bio je smrtno ozbiljan“, rekao je McCabe.

Rosenstein je negirao da je razgovarao o svrgavanju Trumpa ili da je nudio da bude ozvučen.

McCabe je dužnost preuzeo od Comeya no podnio je ostavku u januaru 2018.

Ostao je zaposlenik FBI-ja no dobio je otkaz samo 24 sata prije penzioniranja u martu.

Izvor: Agencije