Oglasi

Senator Anning za masakr u džamijama okrivio doseljavanje muslimana

'Pravi uzrok krvoprolića na ulicama Novog Zelanda jest program imigracije', rekao je senator iz Queenslanda Fraser Anning.
U saopćenju je senator ukazao i na to da u Australiji i na Novom Zelandu raste strah od sve većeg prisustva muslimanaEPA

Senator savezne australijske države Queensland Fraser Anning najoštrije je osudio današnje napade na dvije džamije na Novom Zelandu, u kojima je ubijeno najmanje 49 osoba, a za masakr je okrivio program imigracije muslimana.

Senator je u saopćenju naveo da, iako će ljevičarski političari i mediji požuriti da za napad okrive zakone o naoružanju ili nacionalističke poglede, pravi uzrok krvoprolića na ulicama Novog Zelanda jest program imigracije, koji je dozvolio muslimanskim fanaticima da se dosele na Novi Zeland.

U saopćenju je senator ukazao i na to da u Australiji i na Novom Zelandu raste strah od sve većeg prisustva muslimana.

Osude australskih premijera

S druge strane, premijer Australije Scott Morrison, koji je iz redova liberala, osudio je te Anningove riječi i rekao je da nije pravo vrijeme ni mjesto za takve izjave.

"Riječi poput onih Frasera Anninga strašne su. Ovakvi ljudi ne bi trebali imati mjesta u našem parlamentu", dodao je Morrison.

Bivši australski premijer Malcolm Turnbull napisao je tim povodom: "Komentari Frasera Anninga dostojni su prezira. On je sramota za Senat i, što je najgore od svega, širenjem mržnje i okretanjem Australaca jednih protiv drugih čini upravo ono što su teroristi htjeli."

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.