Senat ukinuo Trumpovo vanredno stanje

Trump je proglasio vanredno stanje kako bi osigurao 3,6 milijardi od ukupno 5,7 milijardi dolara koliko je tražio za izgradnju zida (EPA)

Američki Senat, u kojem su većina republikanaci, usvojio je rezoluciju o ukidanju vanrednog stanja na granici SAD-a i Meksika, koje je predsjednik SAD-a Donald Trump proglasio u februaru.

Pošto je prošlog mjeseca istu rezoluciju usvojio i Predstavnički dom američkog Kongresa, gdje su demokrate u većini, Trump je najavio da će iskoristiti pravo veta da bi je blokirao.

Senat je većinom od 59-41 glasao za ukidanje vanrednog stanja, dok je 26. februara u Predstavničkom domu ishod glasanja bio 245-182.

Trumpov veto

AP piše da američki Kongres vjerovatno neće imati dovoljno glasova da se izbori protiv predsjednikovog veta jer, da bi ga nadjačao, potrebno je da u ponovljenom glasanju za ukidanje vanrednog stanja budu dvije trećine kongresmena u oba kongresna doma.

Reuters dodaje da je ovo prvi put da je Kongres koristio svoju moć da bi ukinuo vanredno stanje koje je proglasio predsjednik, od kada je takav zakon donijet 1976. godine.

Trump je proglasio vanredno stanje kako bi osigurao 3,6 milijardi od ukupno 5,7 milijardi dolara koliko je tražio za izgradnju zida na američkoj južnoj granici.

Izvor: Agencije