Senat potvrdio Pompea za direktora CIA-e

Gotovo svi protivnici Pomepa na čelu CIA-e bili su demokrati (Reuters)

Američki Senat potvrdio je novim direktorom CIA-e republikanskog zastupnika Mikea Pompea, kojeg je za tu dužnost predložio novi predsjednik SAD-a Donald Trump.

Reuters prenosi da je imenovanje Pompea potvrđeno uprkos zabrinutosti nekih zakonodavaca da bi mogao proširiti nadzor ili dopustiti korištenje tzv. poboljšane tehnike ispitivanja koja se smatra mučenjem.

Na glasanju je 67 senatora bilo “za”, što je više nego dovoljno za Pompeovu potvrdu, a gotovo svi protivnici bili su demokrati.

Na početku saslušanja u Senatu republikanski član Zastupničkog doma i bivši oficir Pompeo kazao je da, za razliku od Trumpa koji želi poboljšanje odnosa s Moskvom, Rusija se “agresivno nameće” invazijom i okupacijom Ukrajine, prijeteći Evropi i “čineći gotovo ništa” da uništi grupu Islamska Država Irak i Levant (ISIL). 

Američki predsjednik je prije inauguracije žestoko napadao obavještajnu zajednicu zbog zaključka da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio hakerske napade na demokratsku stranku kako bi time podržao Trumpov put prema Bijeloj kući.

U subotu je kazao agentima CIA-e da im je čuvao leđa nakon što je kritizirao obavještajne agencije zbog istrage o ruskom hakiranju.

Trump i Mattis o ISIL-u

Trump će danas prisustvovati ceremoniji novog šefa Pentagona Jamesa Mattisa, a potom sa njim razgovarati o grupi ISIL, najavljeno je iz Bijele kuće.

Senatski Odbor za vanjske poslove potvrdio je nominaciju Rexa Tillersona za državnog sekretara. Jedanaest senatora u Odboru je podržalo Tillersona, a 10 je bilo protiv.

Sada Tillersonovu nominaciju treba potvrditi Senat u punom sazivu.

Predsjednik SAD-a danas će imati i radni doručak sa direktorima General Motorsa, Ford Motorsa i Fiat Chryslera, javio je Reuters.

Njegov glasnogovornik Sean Spicer rekao je da se Trump raduje radnom doručku gdje će čuti ideje o tome “šta se može zajednički uraditi kako bi se omogućilo više poslova automobilskoj industriji”.

Trump je kritikovao automobilsku industriju, jer automobile proizvode u Meksiku i drugim državama i prijetio je da će uvesti porez od 35 posto na uvozna vozila.

Prethodno je potpisao ukaz kojim počinje povlačenje SAD-a iz trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP).

Izvor: Al Jazeera i agencije