Senat potvrdio Neila Gorsucha za sudiju Vrhovnog suda SAD-a

Neil Gorsuch, Donald Trump
Gorsuch je bio kandidat Donalda Trumpa, a imenovanje u Vrhovni sud doživotna je funkcija (AP)

Senat SAD-a, koji ima republikansku većinu, potvrdio je u petak suca Neila Gorsucha za devetog suca Vrhovnog suda, čime je taj kandidat predsjednika Donalda Trumpa ponovno doveo do prevage konzervativnih sudaca u devetočlanom najvišem američkom sudu.

Njegovo imenovanje u Senatu potvrđeno je s 54 glasa za i 45 protiv, prenosi Hina.

Od 52 republikanca i 48 demokrata, koliko ih ima Senat, svi su republikanci glasovali za Gorsucha, a priključila su im se i trojica demokrata.

Jedan republikanac nije glasovao.

S obzirom na blokadu imenovanja devetog suca, republikanska većina promijenila je u četvrtak pravilo Senata i odsad ne treba više kvalificirana većina od njih 60 da bi se imenovao neki sudac već samo obična većina od 51 senatora.

Peterica konzervativnih sudija

Neil Gorsuch (49) deveti je član Vrhovnog suda koji je došao na upražnjeno mjesto nakon smrti Antonina Scalije, koji je umro 13. veljače prošle godine.

Bit će jedan od petorice konzervativnih sudaca, uz četvoricu liberalnih, a prisegu će vjerojatno položiti sljedeći tjedan.

Imenovanje u Vrhovni sud doživotna je funkcija, a potvrdom Gorsucha završava najdulje razdoblje bez suca od 1862. godine.

Vođa senatske većine Mitch McConnell rekao je da će novi sudac dati izniman doprinos sudu, dok je demokratski senatski čelnik Chuck Schumer kazao da bi s njime sud mogao “postati naklonjeniji korporacijama te favorizirati poslodavce i posebne interese ispred radničke Amerike”.

Izvor: Agencije