Oglasi

Senat potvrdio Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog sud SAD-a

Nijedan drugi sudija Vrhovnog suda do sada, u proteklih 150 godina, nije potvrđen a da nije osvojio nijedan glas manjinske stranke.
Amy Coney Barrett je popunila mjesto upražnjeno smrću liberalne ikone Ruth Bader GinsburgEPA

Amy Coney Barrett položila je zakletvu za sutkinju Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je Senat, duboko podijeljen po partijskoj liniji, potvrdio njenu nominaciju sa 52 glasa za i 48 protiv.

Republikanska senatorka Susan Collins iz Mainea jedina se pridružila svim demokratama u Senatu glasajući protiv nominacije sutkinje Barrett.

Collins je izjavila da, imajući u vidu koliko su blizu predsjednički izbori, ne može glasati za potvrdu Barrett.

Nijedan drugi sudija Vrhovnog suda do sada, u proteklih 150 godina, nije potvrđen a da nije osvojio nijedan glas manjinske stranke, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Barrett je treći sudija u devetočlanom sudu kojeg je nominirao predsjednik Donald Trump i značajno pomjera ideološki balans prema konzervativnoj većini od šest prema tri.

Zakletva u Bijeloj kući

Trampova kandidatkinja, koja je popunila mjesto upražnjeno smrću liberalne ikone Ruth Bader Ginsburg, potencijalno otvara novu eru presuda o abortusu, Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznatiji kao Obamacare, pa čak i izborima.

Barrett je položila zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Clarencom Thomasom na ceremoniji u Bijeloj kući.

Proslava u Bijeloj kući održana je mjesec dana nakon sličnog događaja, na kojem je Trump formalno proglasio sutkinju Barrett za svoju kandidatkinju za Vrhovni sud.

Vjeruje se da je na tom skupu više zvaničnika zaraženo korona virusom, a nekoliko dana kasnije zaražen je i Trump, navodi Glas Amerike.

"Ovo je dan od ogromnog značaja za Ameriku", izjavio je Trump na ceremoniji polaganja zakletve, kojoj je prisustvovalo oko 200 zvanica.

Barrett će moći učestvovati u radu Vrhovnog suda nakon što položi i pravnu zakletvu pred predsjedavajućim sudijom Johnom Robertsom u sudu u utorak.

Proslava u Bijeloj kući održana je mjesec dana nakon sličnog događaja, na kojem je Trump formalno proglasio sutkinju Barrett za svoju kandidatkinju za Vrhovni sudEPA

Barrett je okupljenima rekla da je kroz "rigorozni proces potvrde" naučila da je "posao sudije da se odupre svojim političkim preferencama".

Obećala je da će raditi posao "bez straha i bez pristrasnosti".

Lider senatske manjine, demokrata Chuck Schumer ocijenio je da je republikanska većina "uništila svoj kredibilitet" glasanjem tako blizu izbornog dana, nakon što je mjesecima blokirala kandidata demokratskog predsjednika Baracka Obame u izbornoj godini 2016.

Demokrate su tvrdile da je odluka o novom sudiji Vrhovnog suda trebalo prepustiti kandidatu koji pobijedi na predsjedničkim izborima, što je stav koji su republikanci zastupali kada je mjesto u sudu upražnjeno početkom 2016, koja je bila izborna godina.

Republikanci u Senatu tada su odbili staviti na razmatranje nominaciju sudije Merricka Garlanda, kojeg je tadašnji predsjednik Barack Obama predložio za sudiju Vrhovnog suda.

U opasnosti Obamacare

"Senat radi pravu stvar", izjavio je lider senatske većine Mitch McConnell u nedjelju.

Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, demokrata, nazvala je glasanje "nelegitimnim" i "posljednjim trzajem očajne stranke".

Barrett će biti među sudijama koji trebaju 10. novembra saslušati nove argumente za poništavanje Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj njezi u zemlji, kojeg je Trump pokušao ukinuti.

Taj zakon, popularno nazvan Obamacare, po imenu bivšeg predsjednika, koji se zalagao za njegovo usvajanje 2010. godine, pomaže u pružanju zdravstvene zaštite milionima Amerikanaca.

Republikanci već dugo tvrde da Obamacare previše košta poreske obveznike i da daje vladi previše kontrole nad zdravstvenom zaštitom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.