Oglasi

Senat kritizirao odluku Trumpa o povlačenju vojnika iz Sirije i Afganistana

Trump je u decembru objavio odluku o povlačenju dvije hiljade američkih vojnika iz Sirije tvrdeći da je ISIL poražen.
Naglo povlačenje američkih vojnika iz Sirije i Afganistana moglo bi ugroziti teško ostvareni napredakEPA

Američki Senat pod vodstvom republikanaca je velikom većinom odobrio neobvezujući amandman kojim se kritizira odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih vojnika iz Sirije i Afganistana.

Velika većina senatora (70 za i 26 protiv) podržala je neobvezujući amandman kojeg je sastavio republikanski vođa Senata Mitch McConnell koji smatra da borbene skupine u obje zemlje još uvijek predstavljaju ozbiljnu prijetnju SAD-u.
 
"Islamska Država Iraka i Levanta (ISIL) i Al-Kaida još nisu poraženi", kazao je McConnell suprotstavljajući se odluci predsjednika Trumpa.

Ostavka Jima Mattisa

Senat tim amandmanom, koji će biti uključen u širi zakon o sigurnosti na Bliskom istoku, upozorava da bi "naglo povlačenje" američkih vojnika iz Sirije i Afganistana moglo ugroziti teško ostvareni napredak te nacionalnu sigurnost. 

Donald Trump iznenada je u decembru objavio odluku o povlačenju dvije hiljade američkih vojnika iz Sirije tvrdeći da su pripadnici ISIL-a poraženi.

Također, najavio je i povlačenje polovice od 14.000 američkih vojnika raspoređenih u Afganistanu.

Trumpova iznenadna odluka o vojnom povlačenju iz Sirije dovela je i do ostavke ministra obrane Jima Mattisa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.