Senat izglasao smanjenje Trumpovih ovlasti u slučaju sukoba s Iranom

Donald Trump
Donald Trump je upozorio Senat da ne usvoji rezoluciju, jer će to poslati loš signal i omogućiti Teheranu da nekažnjeno djeluje (EPA)

Senat je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom je ograničio ovlasti predsjednika Donalda Trumpa pri mogućem pokretanju rata protiv Irana, ali je Trump rekao da će staviti veto na tu odluku, koji može nadjačati samo dvotrećinska većina u Senatu.

Osam republikanaca i svi demokrati glasali su za rezoluciju, koja je usvojena s 55 glasova za i 45 glasova protiv, prenosi Hina.

Trump je najavio da će staviti veto na odluku, koji može nadjačati dvotrećinska većina u Senatu, do čega vjerojatno neće doći, budući da su ukupno 53 republikanca u Senatu.

Kada bi rezolucija postala obvezujuća, Kongres bi morao objaviti rat, ili odobriti upotrebu vojne sile protiv Irana, da bi djelovanje protiv iranskih ciljeva bila legalno.

‘Nije vrijeme da se pokaže slabost’

Protivnici rezolucije tvrde da iz nje Teheran može iščitati američku slabost.

“Moramo poslati poruku nepokolebljivosti, a ne slabosti”, rekao je senator Jim Risch, republikanski predsjednik senatskog Odbora za vanjske poslove.

Predsjednik SAD-a upozorio je u srijedu Senat da ne usvoji rezoluciju koja bi ograničila njegovu sposobnost da vodi rat protiv Irana, rekavši da će to poslati vrlo loš signal i omogućiti Teheranu da nekažnjeno djeluje.

“Za sigurnost naše zemlje vrlo je važno da Senat Sjedinjenih Američkih Država ne glasa za rezoluciju o ratnim ovlastima o Iranu”, napisao je on na svojem Twitter profilu.

“S Iranom nam ide jako dobro i nije vrijeme da se pokaže slabost”, dodao je Trump.

Prvo Zastupnički dom, pa Trump

Zastupnički dom, u kojemu demokrati imaju većinu, usvojio je sličnu rezoluciju prošloga mjeseca, ali ipak nije riječ o istoj rezoluciji, pa će Zastupnički dom morati usvojiti senatsku verziju prije no što se rezolucija pošalje Trumpu.

Početkom 2020. godine američka je vojska, po Trumpovoj zapovijedi, dronom ubila zapovjednika specijalnih Quds snaga iranske Revolucionarne garde, generala Qassema Soleimanija, na što je Iran uzvratio raketiranjem dvaju američkih vojnih baza u Iraku.

Izvor: Agencije