Senat izglasao povjerenje novoj italijanskoj Vladi

Luigi di Maio, Giuseppe Conte
Tanka većina u Senatu problem je za Contea jer bi zakoni o osjetljivim pitanjima mogli biti oboreni u Senatu (EPA)

Nova talijanska Vlada dobila je povjerenje u Senatu, gornjem domu talijanskog parlamenta, u utorak nakon oštre rasprave, u kojoj je Matteo Salvini optužio nestranačkog premijera Giuseppea Contea za izdaju birača.

Conteova Vlada, koju čine protuestablišmentski Pokret pet zvijezda (M5S) i lijevo centristička Demokratska stranka (PD), potvrđena je u u ponedjeljak u donjem domu parlamenta.

Većina u Senatu je tanja, a za prihvaćanje nove Vlade Italije glasalo je 169 zastupnika, od ukupno 321 zastupnika, dok ih je 133 bilo protiv, što znači da Conte ima većinu od osam zastupnika, prenosi Hina.

Tanka većina u Senatu problem je za Contea jer bi zakoni o osjetljivim pitanjima, poput migracija, o kojima je podijeljena i nova vladajuća koalicija, mogli biti oboreni u Senatu.

Salvini Conteu: Dobili ste ovaj položaj izdajom

M5S i PD, nekoć žestoki neprijatelji, pristali su udružiti se nakon što je krajnje desna Liga napustila prethodnu koaliciju s Pokretom, pokušavši time dovesti do prijevremenih izbora. 

Čelnik Lige, Matteo Salvini i Conte izmijenili su uvrede, tijekom oštre rasprave u Senatu.

“Premijeru Conte, ne zavidim Vam”, rekao je Salvini.

“Dobili ste ovaj položaj izdajom i ja ne bi tamo mogao sjediti ni petnaest minuta. Nemam moć, ali imam dignitet i potporu talijanskog naroda”, dodao je čelnik Lige.

Conte je kazao da je Salvini pokušajem “jednostranog i arbitrarnog” nametanja prijevremenih izbora Salvini djelovao “arogantno i uz slabo poznavanje ustavnog prava”.

Izvor: Agencije