Senat danas glasa o ukidanju blokade vlade SAD-a

Zid, Meksiko
Izgradnja graničnog zida bila je glavno Trumpovo obećanje tokom predizborne kampanje 2016. godine (AP)

Američki Senat se u četvrtak treba dogovoriti o tekstu kojim bi se ukinula djelimična blokada rada saveznih organa, koja traje od 22. decembra prošle godine i utječe na ekonomiju i moral velikog broja Amerikanaca, prenio je AFP.

Rad saveznih organa je djelimično blokiran zbog nesuglasica između demokrata u Kongresu i Bijele kuće o finansiranju zida na granici s Meksikom.

Američki predsjednik Donald Trump nekoliko puta je ponovio da neće popustiti i da će nastaviti tražiti 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom u borbi protiv ilegalne imigracije.

‘Zid nemoralan, skup i neefikasan’

Demokrate, koji sada imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, ponovili su da se protive finansiranju zida na granici, smatrajući ga “nemoralnim, skupim i neefikasnim”.

Demokrate navode da žele druge vidove osiguravanja granice čije bi finansiranje bilo obuhvaćeno već predviđenim sredstvima.

Republikanci su predložili deblokadu i finansiranje vlade do septembra, ali u tom prijedlogu je gradnja zida.

Demokrate su predložile finansiranje vlade samo do 8. februara, kako bi se u tom periodu pokrenula rasprava o sigurnosti granice.

Da bi neki tekst bio usvojen u Kongresu, potrebno je da dobije 60 glasova u Senatu, gdje republikanci imaju 53 od 100 mjesta.

Trump može staviti veto

Tekst, također, treba dobiti većinu glasova u Zastupničkom domu.

Izvori bliski republikancima smatraju da tekst demokrata neće biti usvojen, a ukoliko bi bio, Trump se može usprotiviti i staviti veto.

Za sada je malo vjerovatno da će republikanski senatori uspjeti ubijediti demokratske kolege da se pridruže republikanskom prijedlogu.

Djelimičnom blokadom rada saveznih organa obuhvaćeno je oko 800.000 zaposlenih širom SAD, koji su na prinudnom odmoru ili rade bez novčane nadoknade.

Izvor: Agencije