Senat blokirao reformu Nacionalne službe sigurnosti

Gotovo svi republikanci glasali protiv reforme (Reuters)

Američki senat odbacio je u utorak ambiciozni projekat reforme Nacionalne službe sigurnosti (NSA), unatoč podršci predsjednika Baracka Obame.

Pristalice reforme NSA-a sakupili su 58 glasova, a bilo im je potrebno 60 da bi tekst stavili na dnevni red Gornjeg doma Kongresa i otvorili raspravu.

Gotovo svi republikanci glasali su protiv, neprijateljski raspoloženi prema preradikalnoj reformi ovlasti NSA-a koji je u središtu skandala otkad je Edward Snowden predao tajne dokumente Guardianu u junu 2013.

Ističe zakon

Ovakav današnji ishod znači da će rasprava biti pomaknuta na 2015, najkasnije 1. juna kada Kongres mora obnoviti zakon o NSA ili će on u potpunosti isteći.

“Ovo je vjerovatno bila najbolja prigoda da se reformira program telefonskog prisluškivanja, a da vlada istovremeno zadrži mogućnost koristiti ga kako bi spriječila terorističke napade”, rekla je Dianne Feinstein, demokratska predsjednica Obavještajnog odbora.

“Blokada znači da će zakon koji garantuje programe masovnog nadzora biti na snazi najmanje još šest mjeseci”, rekao je Centar za demokratiju i tehnologiju, jedan od brojnih saveza koji su davali podršku nacrtu reforme.

Assange je 2006. godine pokrenuo stranicu WikiLeaks, na kojoj je 2010. godine objavio veliki broj povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata vlada diljem svijeta.

Azil od Ekvarodora Assange je zatražio u junu 2012. godine, nakon iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbjegne izručenje Švedskoj, koja ga traži zbog navodnog silovanja.

Izručenje Assangea traži i SAD, koji smatra da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji nanesena šteta američkoj nacionalnoj sigurnosti, zbog čega Assange strahuje da bi ga Švedska mogla predati SAD-u.

Krajem septembra dobio je švedsku nagradu Right Livelihood, koja nagrađuje one koji poboljšavaju ljudski život.

Izvor: Agencije