Semizovac: Klizišta ugrozila nekoliko kuća

Zbog obilnih padavina na području Sarajeva, aktivirano je klizište u Semizovcu. Petnaest osoba sinoć je moralo napustiti svoje domove, a na svu sreću niko nije povrijeđen.

Odron zemlje ugrozio je četiri kuće.

Jutros, njihovi su stanovnici mogli samo pokupiti nešto privatnih stvari i hrane, a u dogovoru s civilnom zaštitom, sinoć su svoj dom, morali napustiti.

Nije bilo panike

“Nije mi svejedno što napuštam svoju kuću. Kuća je kuća, tvoj dom je tvoj dom. Zamoliću dragog Allaha da ju ne odnese, a drugo šta možemo da urade ljudi to je dobro. Šta Allah uradi, to ne možemo zaustaviti. Ali eto, nek je samo živa glava, pa će biti sve…”, kazala je stanovnica ulice Nebočaj 35 u Semizovcu.

Hilmija i njegova supruga, imaju četvero male djece, a zasada, odnose koliko mogu.

Pri evakuaciji nije bilo panike.

 Svi stambeni objekti u ulici Nebočaj, izgrađeni su bez građevinske dozvole, u neke je prodrla voda.

“Ovo klizište prvi se put aktiviralo u svibnju prošle godine, uslijed velikih poplava. Do novog odrona zemlje, došlo je zbog obilnih padalina na području Sarajevo u posljednjih nekoliko dana”, izvjestio je reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Tri porodice smještene su u obližnjem domu Crvenog križa kantona Sarajevo.

Saniranje klizišta

Kako je nesiguran teren od ranije poznat nadležnima iz opštine Vogošća, već je u planu saniranje klizišta.

Kuće bi trebale dobiti nove potporne stupove, kao i kanalizacijski sistem.

“Izradili smo glavni projekat sanacije, on je trenutno spreman da ide u raspisivanje javnih poziva najpovoljnijih ponuđača za izvedbu radova, kad će to točno biti, teško je sada precizirati, ali najvjerojatnije će biti nekoliko mjeseci”, zaključio je član civilne zaštite opštine Vogošća.

Iseljene porodice priželjkuju da period alternativnog smještaja traje što kraće.

Izvor: Al Jazeera