Selo Tiškovac u dva kantona i dvije države

Selo Tiškovac nalazi se na zapadu Bosne i Hercegovine. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma krajem 1995. godine Gornjim Tiškovcem upravlja Bihać, a Donjim Tiškovcem Livno. I Lički Tiškovac nekada je bio u Bosni i Hercegovini, ali je od 1953. u sastavu Hrvatske. Što se selo više dijeli, u njemu je manje stanovnika.

Do Tiškovca se dolazi jedino uz pomoć vodiča, i to kilometrima makadamom preko planine Uilice. Na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije dom je Vladušića. Iza Jove Vladušića je posao na unskoj pruzi, izbjeglištvo, stvaranje porodice. A sada živi od stočarstva.

“Došao sam vidjeti kuću, poslije devet godina, i odlučio očistiti, vratiti se. I nisam se pokajao”, kaže Jovo.

Vodu ima s izvora, a struju sa solarnih ploča koje su njegovih ruku djelo. Postavio ih je kako četverogodišnji Dragan ne bi odrastao uz svijeću. Jedino je dijete u selu, a najbliži vršnjaci su mu u susjednoj Hrvatskoj, kod Knina.

“Ima dolje, u Strmici, djece, a najbliže je sedam kilometara. Granica je dolje i ne može se preći ko nema propusnicu”, ukazuje Jovo Vladušić.

Do škole 18 kilometara

Društvo malom Draganu čine domaće životinje, a omiljena mu je pas. Njegovo bezbrižno djetinjstvo, majka zna, neće dugo trajati, jer će morati u školu. Nude im stan u 18 kilometara udaljenom Bosanskom Grahovu.

“Ako se odselim, što da radim? Da gore odem, muž ostane? Tražit ćemo da nas voze, očiste puteve. Nećemo se sada razdvajati”, navodi Drena Vladušić.

Nadu im ulijevaju humanitarni radnici, koji Dragana posebno paze.

“Uvijek je, srećom, zdravo dijete. Hvala Bogu, nema posla oko njega”, kaže Zora Gašić iz Crvenog krsta u Bosanskom Grahovu.

Ali posla ima sa starijima. Većinu čine povratnici.

“Donosimo lijekove, prevozimo bolesnike do Drvara i Livna. Sada smo vozili jednog u Mostar”, dodaje Zora.

Do Donjeg Tiškovca, kojim se upravlja iz Livanjskog kantona u entitetu Federacija BiH, dolazi se preko Gornjeg Tiškovca, koji je u ingerenciji Unsko-sanskog kantona sa sjedištem u Bihaću. Obližnji Lički Tiškovac, nekada u Bosni i Hercegovini, u sastavu je Hrvatske od 1953. godine.

“Bez obzira živjeli u Gornjem ili Donjem Tiškovcu, mještane muči ista muka. Kažu da su vlasti, bilo u Bihaću ili Livnu, zaboravili na njih”, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Vlasti ni ne znaju gdje je Tiškovac

Dušanka Bauk ne smije zaboraviti nahraniti blago. Živi od prodaje mlijeka. Nosi ga, koristeći pograničnu propusnicu, u susjednu Hrvatsku, odakle je selo osvijetljeno.

“Mi smo prije pripadali Drvaru. Tamo i nekako odeš, a sada do Bihaća – ajme meni… A oni nikada ne dolaze. Kada treba doći, pošalju. Niti znaju gdje je selo. Kada vadimo papire, oni i ne znaju gdje je to selo”, kaže Dušanka.

Nekada jedno selo sada je u tri administrativne jedinice i broji 20 naseljenih kuća, s tendencijom daljnjeg smanjenja. Granice, vlasti, države… zamršena je zbilja o kojoj će Dragan Vladušić možda jednog dana pričati slučajnim namjernicima u ovaj kraj.

Izvor: Al Jazeera