Selo koje je imuno na podjele

Priča iz kraja gdje centralna Bosna polako prelazi u Krajinu. Selo Baljvine kod Mrkonjić Grada, u bh. entitetu Republika Srpska, opisuju kao jedinstveno mjesto u Bosni i Hercegovini.

Bošnjaci i Srbi tamo dugo žive zajedno i nikada nisu bili u sukobu. Pričaju da se nikada nisu ni sporili na sudu te da jedni drugima znače više od susjeda, izvještava reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

“Na obroncima Čemernice, visoko iznad kanjona Vrbasa… To je mesto sačuvanih stećaka, jedne od najvećih misterija bosanskohercegovačke istorije. Tu blizu 150 stanovnika Donjih i Gornjih Baljvina čuva svoje višedecenijsko prijateljstvo”, javlja Krstin.

Narod lijepo živi

Među njima i Šaban i Radovan. U ratu nisu bili na suprotstavljenim stranama, već u svom mikrosvijetu, bez podjela. Njihovo selo upravo je po tome poznato. Bošnjaci i Srbi ovdje su se oduvijek međusobno poštovali i pomagali.

Radovan Tešanović, stanovnik Gornjih Baljvina, kaže: “Ja to ne smatram nikakvim čudom. Narod lijepo živi. Ja ne pamtim, a ni moj did, on je drugo godište bio, prenosio je to na nas sve, prič'o je da i u onom prošlom ratu nije bilo nikakvih problema između ova dva sela.”

S jedne strane crkva, s druge džamija – jedina u RS-u koja u posljednjem ratu nije srušena. Šaban nam priča omiljenu ratnu anegdotu – kada je stanovnik bošnjačkog dijela sela usred noći otišao kod komšije u srpski dio kako bi vojnicima dokazao da među njima nema neprijateljstva.

Sve do septembra 1995. godine život u Baljvinama izgledao je kao da rata nema. Ipak, kada je do sela stiglo Hrvatsko vijeće obrane, morali su bježati. Opet, zajedno.

Šaban Mešić, stanovnik Donjih Baljvina, govori: “Naši ti Srbi, recimo, oni su se bojali da će i nas pobiti kao i njih. Krenuli su da bježe i nama, haj'te i vi. Vojska došla i mi izašli i…”

Dokle smo došli…

Poslije rata se među prvima u selo vratio Šefik Čaušević. Radio je u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali ovakvo zajedništvo, kaže, nije vidio. Nije mu jasno zbog čega.

“Zar on nije čovjek k'o i ja? Pogledajte dokle smo došli, koliko su ljudi stagnirali. Kad jedan objekat, jedna sinagoga, crkva, džamija… traje petsto godina i sad se ruši. Onda pogledajte dokle smo dorasli, a sad se smatra da smo stigli, da je civilizacija na nivou”, priča Čaušević.

Osnovnu školu u selu Baljvine danas pohađa samo desetak učenika. Svi sjede zajedno u školskim klupama.

Mještani ovog sela čude se kada čuju da u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine postoji sistem nazvan “dvije škole pod jednim krovom”. Kažu, to kod njih nikada nije bilo i nikada neće biti.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera