Selektori podnose ostavke zbog neuspjeha

Cesare Prandelli: Kada tehnički projekt propadne, jedino je ispravno da trener preuzme odgovornost (AP)

Selektor nogometne reprezentacije Italije Cesare Prandelli dao je ostavku nakon poraza svoje reprezentacije od Urugvaja (0:1) i eliminacije sa Svjetskog prvenstva u Brazilu već nakon grupne faze.

Trener je nedavno produžio ugovor za dvije godine, ali se odlučio povući nakon eliminacije sa Mundijala.

“Sa 11 igrača bili smo u igri i borili se za svaku loptu. Crveni karton je napravio ogromnu razliku. Nakon utakmice rekao sam predsjedniku Saveza da je ovaj projekt moja odgovornost i uručio mu svoju ostavku. Kada tehnički projekt propadne, jedino je ispravno da trener preuzme odgovornost”, kazao je Prandelli.

“Ne znam šta se dogodilo nakon produženja ugovora, ali smo iznenada tretirani kao da smo politička stranka i bili smo izloženi verbalnim napadima. Ljudi su nas optuživali da uzimamo novac od države. Nikada nisam ukrao novac od bilo koga, uvijek sam plaćao porez i hodao uzdignute glave. Ne želim da se priča da sam nekoga opljačkao.”

Predsjedniik Italijanskog nogometnog saveza Giancarlo Abete izjavio je kako će sazvati hitan sastanak Saveza i kako se nada se da će Prandelli povući ostavku.

“Mislim da drugo mjesto na Evropskom prvenstvu 2012. godine, treće na Kupu konfederacija i siguran plasman na SP ne bi trebali biti ignorirani”, kazao je.

Prvi angažman

Na ostavku se nakon neuspjeha na SP-u u Brazilu odlučio i selektor reprezentacije Obale Slonovače Sabri Lamouchi.

“Slonovi” su ostali bez plasmana u osminu finala nakon poraza od Grčke (1:2).

Didieru Drogbi i društvu je za prolazak trebao bod, no Grci su izborili pobjedu golom iz jedanaesterca u sudijskoj nadoknadi utakmice.

“Moj posao na klupi Obale Slonovače je završen. Velika mi je čast što sam vodio ovu reprezentaciju, ali nažalost, nismo uspjeli. To je nogomet. Moj ugovor završava nakon SP-a i nemam ga namjeru produžiti”, kazao je 42-godišnji Francuz, kome je ovo bio prvi trenerski posao.

Lamouchi je Obalu Slonovače preuzeo u maju 2012. godine.

Za razliku od Prandellija i Lamouchija, njihov kolega na japanskoj klupi, Italijan Alberto Zaccheroni, još nije donio odluku hoće li nakon ispadanja u grupi C završiti svoj posao u Japanu.

“Moram dobro razmisliti. Razgovarat ću sa čelnicima Nogometnog saveza i igračima, a onda donijeti odluku”, kazao je 61-godišnji Italijan.

Bivši trener Juventusa, Milana, Intera i Lazija preuzeo je Japan 2010. godine i predvodio ga da naslova prvaka Azije 2011. godine.

Na Mundijalu u Brazilu Japan je u grupi C osvojio samo jedan bod.

Izvor: Agencije