Selektor Švedske za AJB: Hrvati favoriti, mi želimo zlato

Kristjan Andresson: Da bi bili uspješni na Evropskom prvenstvu, moramo igrati najbolje što možemo (EPA)

Iako kaže kako su hrvatski rukometaši među glavnim favoritima na predstojećem Evropskom prvenstvu, selektor Švedske ne krije kako će njegova reprezentacija stremiti ka vrhu i pokušati ponoviti uspijeh od prije 15 godina, kada su bili na krovu Starog kontinenta.

Kristjan Andresson, prvi čovjek švedskog nacionalnog tima, u razgovoru za Al Jazeeru kaže kako ima problema s određenim povredama, ali kako ga to neće spriječiti u pohodu na zlatnu medalju.

“Apsolutno je tako! Uspjeh koji su norveški reprezentativci imali na posljednjem prvenstvu [ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, kada je Norveška osvojila srebrenu medalju u Francuskoj] pokazuje kako je, ako igrate dobro i vjerujete u svoj rad, sve moguće”, ističe za Al Jazeeru, ali iskazuje i dozu opreza:

“Sve će to ići mnogo teže u Hrvatskoj, zbog veoma kvalitetnih reprezentacija koje učestvuju na Evropskom prvenstvu.”

Favoriti su ‘velika četvorka’

Švedska se nalazi u grupi A, zajedno s domaćinom Hrvatskom, Srbijom i Islandom, s kojima 12. januara otvara turnir u splitskoj Spaladium areni.

Andresson smatra kako je riječ o veoma jakoj grupi, ali i kako nije ništa bolje ni u preostale tri.

“Da bi bili uspješni na Evropskom prvenstvu, moramo igrati najbolje što možemo. Istovremeno, veoma je inspirativno imati ovakve timove u grupi A, dakle na samom početku turnira. Radujemo se svim utakmicama koje će se igrati u Splitu”, govori naš sagovornik.

Kakva je forma i zdravstveni bilten švedske rukometne reprezentacije?

“S formom sam zadovoljan. Mnogo naših mladih igrača se takmiči na najvišem nivou u Njemačkoj, Francuskoj i u Ligi prvaka. Problema s povredama imamo. Johan Jakobsson i Jim Gottfridsson u procesu su oporavka od povreda.”

Kada se govori o favoritima, Andresson ističe “veliku četvorku”:

“Francuska, Hrvatska, Danska i Njemačka su reprezentacije koje dobro igraju na velikim takmičenjima posljednjih godina. No, na ovom prvenstvu mnogo je selekcija koje su kandidati za plasman u polufinale. One reprezentacije koje u januaru dođu u Hrvatsku sa zdravim igračima, raspoloženim golmanima i dobrom odbranom mogu daleko dogurati na EP-u.”

Odluka o prvom mjestu 16. januara

Pored Hrvatske, na EP-u je još nekoliko reprezentacija iz regije (Srbija, Slovenija, Makedonija, Crna Gora).

“To su sve veoma jake reprezentacije. Na Balkanu imaju veliku rukometnu kulturu i ljubav prema ovom sportu. To je podneblje s najboljom taktikom i strašću za rukometom”, govori selektor Švedske.

Andressonovi izabranici otvorit će turnir utakmicom protiv Islanda 12. januara u 18:15 sati, a dva dana kasnije u istom terminu će odmjeriti snage s reprezentacijom Srbije.

Odluka o prvom mjestu u grupi najvjerovatnije će “pasti” 16. januara, kada će igrati Švedska i Hrvatska.

Ta utakmica počinje u 20:30 sati, a domaćin ove grupe je Split.

Izvor: Al Jazeera