Selektor platio avionske karte bh. rukometašima

Rukmetni savez BiH nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji, rekao je Šuman (Anadolija)

Prema riječima Bilala Šumana, selektora rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine jutros u 8.30 sati mogao se ugasiti bh. rukomet.

Naime, da do 8.30 sati u utorak nije uplaćeno oko 25 hiljada km (12,5 hiljada eura) za avionske karte bh. reprezentativcima, članovima stručnog štaba i delegacije Rukometnog saveza BiH, koji trebaju putovati u Španiju na utakmicu kvalifikacija za EURO 2018 koja će se igrati 2. novembra, javlja Anadolija.

“Da jutros nismo platiti karte agencije preko koje smo izvršili rezervaciju za let, ne bi ni otišli u Valladolid na kvalifikacionu utakmicu sa Španijom. Da se to dogodilo, mogli bi za tri dana staviti ključ u bravu i potpuno zatvoriti Rukometni savez BiH. Naime, u takvom raspletu bi bili kažnjeni sa jedno 50.000 eura i vjerovatno izbačeni iz svih takmičenja Evropske rukometne federacije narednih pet godina, pa ni igranje domaće lige ne bi imalo smisla. Na kraju smo Smajo Karačić, generalni sekretar saveza i ja platili karte, a to nije način na koji treba da funkcioniše jedna državna reprezentacija“,  rekao je Šuman.

Nužno uspostaviti sistem

Šuman je rekao kako je reprezentaciju pomogao niz sponzora, ali zbog birokratskih procedura novac nije mogao biti operativan do predviđenog roka.

“Nije ovo reprezentacija BH Telecoma, Klasa, hotela Hollywood i Hills, ili Mirvada Kurića, ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, nego valjda cijele države BiH. Ovi sponzori i Kurić su jedini koji nam u ovoj zemlji žele pomoći i koji su nam izašli u susret u ovoj situaciju, Nažalost, zbog birokratije sredstva nisu mogla jutros leći na račun agencije, pa smo Karačić i ja platiti avionske karte. Vjerovatno ćemo nadoknaditi taj novac, ali nije to toliko ni važno, koliko odnos prema državnoj rukometnoj reprezentaciji. Krajnje je vrijeme da se pronađe neki sistem i način na koji će nadležne institucije pomagati ne samo rukometu, nego svim sportovima koji predstavljaju ovu zemlju na međunarodnoj sceni. Ne kažem da država mora osigurati 100 posto budžeta Saveza, ali nekih desetak posto bi bilo dosta dobro i olakšalo bi nam svima funkcionisanje“, zaključuje Šuman.

Rukometna reprezentacije BiH okupit će se 27. oktobra na Ilidži kako bi počela pripreme za susrete kvalifikacija za EURO 2018. u Hrvatskoj protiv Španije i Austrije. 

Izvor: Agencije