Selektor Islanda za AJB: Balkanci favoriti za medalje

Sveinsson: Island je dugo bio na vrhu evropskog rukometa, a sada smo u procesu izgradnje novog tima sa novom generacijom igrača (EPA)

Jedna od rukometnih reprezentacija od kojih se očekuju dobre utakmice i borba za sami vrh na predstojećem Evropskom prvenstvu koje će početkom naredne godine biti održano u Hrvatskoj je svakako Island.

Ova selekcija sa sjevera Evrope nalazi se u grupi A, zajedno sa domaćinom Hrvatskom, a na otvaranju snage će odmjeriti sa još jednom jakom skandinavskom reprezentacijom – Švedskom.

Kvartet grupe A kompletira Srbija.

Teška svaka utakmica

Selektor Islanđana Geir Sveinsson ističe u razgovoru za Al Jazeeru kako se nalazi u jakoj grupi, te kako je za očekivati na turniru da svaka utakmica bude teška.

„Voljom žrijeba dobili smo jake timove na početku, veoma jaku grupu u kojoj su dva tima koji su skoro pa domaćini. Tu mislim na Hrvatsku i Srbiju, a tu je i veoma jaka švedska reprezentacija“, kaže Sveinsson na početku razgovora.

„Ipak, kada se već plasirate na završnicu ovakvog turnira, za očekivati je da svaka utakmica bude veoma teška.“

Na pitanje o favoritima ističe klasične rukometne velesile.

„Naravno, to je na početku Hrvatska koja je organizator turnira, a onda slijede i drugi balkanski timovi kao što je Slovenija. Naravno, tu su i ‘stari favoriti’ svih turnira, a tu mislim na Francusku i Njemačku“, ističe islandski šef struke.

„Treba istači i skandinavske timove – Danska, Švedska i Norveška imaju kapacitete i snagu da osvoje turnir.“

Nema priče o medalji

Kakve su šanse da Island u Hrvatskoj osvoji bronzanu medalju do koje je došao prije sedam godina kada je Evropsko prvenstvo organizirala Austrija?

„Pa, Island je dugo bio na vrhu evropskog rukometa, a sada smo u procesu izgradnje novog tima sa novom generacijom igrača. Taj proces treba dosta vremena“, diplomatski počinje odgovarati Sveinsson, a potom kategorično kaže:

„Sve priče o nekoj medalji su van rasprave.“

U kakvoj su formi trenutno islandski reprezentativci? Sveinsson kaže kako ima trenutno tek nekih manjih poteškoća.

„Nadam se da će moji igrači biti spremni i zdravi kada se sretnemo na okupljanju 28. decembra. Kao što je i uvijek slučaj, imamo nekih manjih povreda, ali mislim kako nećemo na kraju imati većih poteškoća zdravstvenog tipa.“

Kao što smo već rekli, Island je u grupi A sa Hrvatskom i Srbijom, a na turniru igraju i još neke balkanske selekcije kao što su Makedonija, Crna Gora i Slovenija.

Ljubitelj igre na Balkanu

Sveinsson navodi kako je veliki ljubitelj rukometa koji se igra na Balkanu.

„Balkanski rukomet je uvijek na vrhu i iskreno ne mogu da vjerujem koliko su balkanski timovi i reprezentacije napredovale u kratkom vremenu“, zaključuje razgovor za Al Jazeeru islandski selektor Geir Sveinsson.

Island će svoje tri utakmice igrati u splitskoj Spaladium Arena.

Turnir upravo Islanđani otvaraju 12. januara protiv Šveđana (18:15 sati), potom će snage odmjeriti sa domaćim Hrvatima (14. januar u 20:30 sati), a posljednju utakmicu Island u grupi A igra protiv Srbije 16. januara sa početkom u 18:15.

Izvor: Al Jazeera