Selektor Grčke: Srbija će se boriti za medalju u Kini

Skourtopoulos: Sva tri protivnika u našoj grupi imaju snagu, iskustvo i zaista su opasni (FIBA)

Srbija ima jedan od najjačih timova turnira, dok će Crnogorci biti problem za svakog rivala i sigurno će izboriti drugu grupnu fazu, kazao je za Al Jazeeru selektor Grčke Thanasis Skourtopoulos uoči odlaska njegove ekipe na Svjetsko prvenstvo košarkaša koje će od 31. avgusta do 15. septembra biti održano u Kini.

Ističe kako je trenutno najveći problem povreda Kostasa Sloukasa zbog koje će njegov nastup na Mundobasketu do zadnjeg biti upitan. Ovaj plejmejker turskog Fenerbhcea zadobio je povredu mišića lista u meču Akropolis kupa protiv Italije.

“Ozbiljan problem nam predstavlja povreda Kostasa Sloukasa i ova situacija jako pogađa cijelu ekipu. Svi čekamo konačnu odluku o njegovom stanju i nadamo se kako će moći igrati na Svjetskom prvenstvu“, ističe šef struke grčke reprezentacije.

“Ova tužna situacija nam je poremetila stanje u timu i nismo u potpunosti spremni. Ali smo na pravom putu da ispunimo zacrtani plan priprema i budemo u najboljem stanju pred turnir u Kini.“

Ističe kako je zadovoljan sa pripremama i mečevima pred turnir (u šest odigranih mečeva, Grci su izgubili samo jedan).

„Svi igrači su pokazali kako zaista žele igrati za nacionalni tim i boriti se za nešto dobro. Idemo stabilnim koracima, tim svakog dana pokazuje sve ono što od njih tražim i zaista se ne mogu žaliti“, govori sagovornik Al Jazeere.

Otvaranje protiv Crnogoraca

Grčka je u grupi F Mundobasketa sa Novim Zelandom, Brazilom i Crnom Gorom protiv koje igra u prvom kolu. Ukoliko Grci osvoje jedno od prva dva mjesta u grupi, što je veoma izgledno, u nastavku će igrati sa dva tima iz grupe E (Turska, Češka Republika, Sjedinjene Američke Države, Japan).

„Sva tri protivnika u našoj grupi imaju snagu, iskustvo i zaista su opasni. Nema lakog posla, samo naši igrači mogu olakšati situaciju ako budu igrali veoma koncentrirani i sa punom energijom, te da, naravno, nikada ne potcijene bilo kojeg protivnika“, ističe Skourtopoulos.

„Vjerujem kako ćemo proći u drugu grupnu fazu gdje će nam doći SAD i vjerovatno Turska. Česima veliki problem predstavlja izostanak Jana Veselog, a Japanci imaju kvalitetu, ali mali broj solucija na terenu.“

Koji je glavni cilj Grčke na SP-u?

„Pa, da se malo našalimo – upisati što je više moguće pobjeda najbolji je odgovor na to pitanje. Realno, najteži zadatak će nam biti četvrtfinalni meč i želimo igrati za plasman u polufinale“, navodi naš sagovornik i nastavlja:

„Osvajanje medalje bi bio vrhunski uspjeh. Plasman na Olimpijske igre je također cilj, ali mislim da nije korektno misliti o takmičenju koje je na programu naredne godine dok niste odigrali turnir koji je pred vama. Da sumiram, glavni cilj nam je igrati što je bolje moguće i biti spreman za ključne mečeve eliminacijske faze.“

Amerikanci glavni favoriti

Na turniru svjetskih košarkaških sila u Kini nalaze se dvije selekcije sa Zapadnog Balkana…

„Srbija je jedan od najjačih timova turnira, u to nema sumnje. Ako budu sa najjačim igračima, koji su veoma kvalitetni, iskusni i talentirani, sigurno će se boriti za jednu od medalja“, govori Skourtopoulos.

„Crna Gora ima jaku selekciju i mislim kako će se plasirati u drugu fazu. Sigurno neće biti lak plijen nijednom timu.“

Na kraju, Skourtopoulos izdvaja jednog favorita:

„Amerikanci su glavni favoriti. Znam kako su mnogi tako mislili, a zatim promijenili mišljenje nakon što su mnogi igrači odbili pozive, ali za mene su oni i dalje favoriti.“

Preliminarni spisak igrača za SP

Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks, SAD)

Thanasis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks, SAD)

Ioannis Bourousis (Gran Canaria, Španija)

Nick Calathes (Panathinaikos)

Antonis Koniaris (Olympiakos)

Vangelis Mantzaris (UNICS Kazan, Rusija)

Georgios Papagiannis (Panathinaikos)

Kostas Papanikolaou (Olympiakos)

Ioannis Papapetrou (Panathinaikos)

Georgios Printezis (Olympiakos)

Kostas Sloukas (Fenerbahce Beko, Turska)

Panagiotis Vasilopoulos (Peristeri)

Pripremne i utakmice u Kini

Ovog mjeseca grčka košarkaška reprezentacija je odigrala šest pripremnih utakmica pred polazak u Kinu.

Upisali su dvije pobjede protiv Irana (82:69, 88:58), te protiv Mađarske jednu (83:59) u prijateljskim mečevima, dok su na Akropolis turniru nadigrali Italiju (83:63) i Tursku (84:70), da bi u posljednjem meču izgubili od Srbije nakon produžetka 80:85.

Grčka se na SP u Kini nalazi u grupi F čije će se utakmice igrati u gradu Nanjing.

Grci svoj nastup na turniru otvaraju protiv Crne Gore 1. septembra, dva dana kasnije igraju protiv Brazila, a posljednji meč ove grupne faze protiv Novog Zelanda igraju 5. septembra.

Grupa F se u nastavku „križa“ sa grupom E u kojoj su Turska, Češka, SAD i Japan.

Izvor: Al Jazeera