Selektor Francuske za AJB: Idemo po titulu

Dinart: Bosna i Hercegovina ima veoma kvalitetne igrače i rukomet se dobro razvija što pokazuje i sam plasman na Evropsko prvenstvo (EPA)

Jedan od prvih favorita za osvajanje naslova kontinentalnog prvaka na predstojećem Evropskom prvenstvu rukometaša je svakako reprezentacija Francuske.

Višestruki evropski i svjetski prvaci, te olimpijski pobjednici „Trikolori“ na turnir, koji će od 9. do 26. januara biti održan u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, odlaze kao prvoplasirani iz kvalifikacijske grupe sa jednim porazom.

Na pripremama su pokazali odličnu formu, ali se pokazalo kako će na smotru najboljih selekcija „Starog kontinenta“ otputovati bez dva kvalitetna igrača – Kentina Mahea i Luke Karabatića.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Bez Karabatića i Mahea

Selektor Francuske Didier Dinart, u intervjuu za portal Al Jazeere, ne skriva ambicije za osvajanje novog trofeja, ali ističe kako neće biti lako, što su pokazale i kvalifikacije:

  • Selektore Dinart, hvala na izdvojenom vremenu. Kako vidite kvalifikacijski put Vaše reprezentacije, osvojili ste prvo mjesto sa jednim porazom ispred Portugala, Litvanije i Rumunije?

Uspjeli smo doći do prvog mjesta, ali nam je bio težak posao. U svakoj utakmici smo morali dati maksimum, naročito u utakmicama protiv Portugala.

  • Kako ste zadovoljni sa pripremama nakon kvalifikacije, a pred završni turnir? Da li je bilo nekog posebnog uigravanja?

Cilj priprema je bio definiranje okvira igre i nastupa i zadovoljan sam sa ulaganjem igrača. Ono što nam je pravilo problem u prošlosti je bila druga odbrana. Uglavnom se oslanjamo na formaciju igre 0-6, ali moramo imati alternativu.

Portugal, sa kojim smo igrali u aprilu prošle godine nam se suprotstavljao napadačkom igrom sedam prema šest i to će nam biti fokus treninga do utakmica na Evropskom prvenstvu.

Pred sami turnir ćemo procijeniti kompletan ciklus priprema.

  • Kakvo Vam je stanje sa zdravljem igrača, na spisku nedostaju dva dobra rukometaša?

Žalimo zbog povreda Kentina Mahea i Luke Karabatića

No, završili smo pripreme i dvije utakmice Zlatne lige bez povreda. Fizičke pripreme su dobro prošle i spremni smo za grupnu fazu.

  • Francuska je u grupi zajedno sa Norveškom (domaćin grupe u Trondhajmu), Portugalom (od kojeg je izgubila jedan meč kvalifikacija), te Bosnom i Hercegovinom kojoj je ovo prvi nastup na nekom evropskom prvenstvu. Kako vidite Vaše rivale?

Norvežani su dvostruki viceprvaci svijeta i bit će jako opasni na domaćem terenu. Portugal je odličan tim u formaciji sedam protiv šest i tako su nas i pobijedili tokom kvalifikacija.

Na kraju, Bosna i Hercegovina ima veoma kvalitetne igrače i rukomet se dobro razvija što pokazuje i sam plasman na Evropsko prvenstvo.

  • Pored BiH, na završnom turniru je dosta selekcija sa Zapadnog Balkana i iz bivše Jugoslavije. Tu su Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Kako vidite ove selekcije?

U prošlosti je Jugoslavija imala jako veliki bazen igrača i imala izuzetno jaku nacionalnu selekciju. Danas, u regiji Balkana, mnogo reprezentacija igra dobro, na raspolaganju imaju jako kvalitetne rukometaše, a svima je poznata i duga rukometna tradicija ovog dijela Evrope.

  • Koji su ciljevi francuske reprezentacije na ovogodišnjem EP-u? Ko su po Vama favoriti na ovom takmičenju?

Naš cilj je osvajanje titule evropskog prvaka, kao i plasman na Olimpijske igre.

Što se tiče favorita, mnogo timova (uključujući i Francusku naravno) u konkurenciji je za naslov zbog svoje odlučnosti, taktičke i tehničke spreme.

Spisak pozvanih igrača

Golmani: Vincent Gerard (PSG), Yann Genty (Chambery Savoie), Wesley Pardin (PAUC Handball);

Desni bekovi: Nedim Remili (PSG), Dika Mem (Barca, Španija), Adrien Dipanda (Saint-Raphael Var Handball);

Lijevi bekovi: Elohim Prandi (USAM Nimes Gard), Nicolas Claire (PAUC Handball);

Centralni bekovi: Romain Lagarde (Rhein-Neckar Loewen, Njemačka), Melvyn Richardson (Montpellier Handball), Nikola Karabatić (PSG);

Pivoti: Nicolas Tournat (HBC Nantes), Cedric Sorhaindo (Barca, Španija), Ludovic Fabregas (Barca, Španija);

Desna krila: Luc Abalo (PSG), Valentin Porte (Montpellier Handball).

Lijeva krila: Mathieu Grebille (Montpellier Handball), Michael Guigou (USAM Nimes Gard).

Raspored

Francuska otvara turnir utakmicom protiv Portugala 10. januara (18:15 sati), dva kasnije će igrati protiv Norvežana (18:15), da bi u trećem kolu megdan podijelili sa bh. selekcijom (također u 18:15).

Izvor: Al Jazeera