Selektor Češke: Srbija favorit na SP

Ginzburg: Crna Gora ima jak kolektiv, jako dobre igrače i mislim kako će se boriti sa Brazilom za plasman u nastavak takmičenja (EPA)

Srbija.

Tako je glasio kratki odgovor selektora reprezentacije Češke Republike Ronena Ginzburga na pitanje Al Jazeere koga bi izdvojio za glavnog favorita predstojećeg Svjetskog prvenstva za košarkaše koje će se od 31. avgusta do 15. septembra održati u Kini.

Naš sagovornik, inače izraelski stručnjak koji je na čelu češkog nacionalnog tima od 2013. godine, navodi kako su njegovi igrači psihički spremni za debitantski nastup na najjačem svjetskom turniru.

„Igrači izgledaju jako mentalno spremni za igru. Uzbuđeni su što će po prvi put igrati na najvećem turniru na svijetu, Svjetskom prvenstvu. Igrački, imamo nekih dobrih i loših stvari, na ovim drugima radimo iz dana u dan kako bi ih riješili. No, generalno gledajući, igrači su spremni“, ističe on.

Teška grupa

Za pripremni period Ginzburg ističe kako je zadovoljan cijelim ciklusom priprema, te većinom odigranih utakmica.

„Neke od njih nisu nam dale punu sliku jer je protivnik bio slab, ali sam generalno zadovoljan pripremnim ciklusom i mečevima pred Svjetsko prvenstvo.“

Čehe nije pratila sreća na žrijebu grupa, pa su završili u grupi E zajedno sa selekcijama Sjedinjenih Američkih Država, Turske i Japana. Sagovornik Al Jazeere navodi kako sve tri selekcije imaju kvalitetu i bit će teško ih savladati.

„Najjači tim zasigurno ima SAD, a to kad kažem ne mislim da su teški samo za nas već za sve druge timove koji se takmiče na SP-u. Za Tursku također mislim kako je jaka ekipa, imaju odlične igrače, iskusne koji igraju u NBA. Japanska košarka je u ekspanziji i zaista su nezgodna ekipa. Sve u svemu, nikoga posebno ne mogu izdvojiti.“

Kad je već takva situacija, koji je cilj Češke.

„Glavni cilj za Češku, prije nego se Veseli (Jan Veseli, centar turskog Fenerbahcea) povrijedio, bio je da prođemo u drugu fazu turnira. I sad je tako, ali će biti daleko teže“, ističe selektor Češke i dodaje kako se njegova reprezentacija bori i za plasman na Olimpijske igre.

Brazil ispred Crnogoraca

U drugoj grupnoj fazi, dva najbolja tima iz grupe E spojit će se sa dva najbolja tima iz grupe F, a šef češkog stručnog štaba smatra kako će Brazil i Grčka proći dalje, dok te sreće neće biti Crne Gora i Novi Zeland.

„Crna Gora ima jak kolektiv, jako dobre igrače i mislim kako će se boriti sa Brazilom za plasman u nastavak takmičenja. Sve može odlučiti dobar dan, kada se igračima stvari poklope, no kada bi se morao odlučiti za jedan tim od ta dva, onda bih tipovao na Brazil kao drugog putnika u nastavak“, navodi selektor Češke.

Za Srbiju kaže kako ima odličan tim iako je izgubila dvojicu igrača.

„Ako Srbija dođe do finala i bude igrala protiv Amerikanaca, onda mislim kako košarkaši Srbije imaju daleko bolje šanse za osvajanje zlata“, ističe naš sagovornik na kraju.

Preliminarni spisak igrača za SP

Patrik Auda (Pistoia Basket 2000, Italija)

Ondrej Baldvin (Herbalife Gran Canaria, Španija)

Jaromir Bohačik (ČEZ Basketball Nymburk)

Vojtech Hruban (ČEZ Basketball Nymburk)

Vit Krejči (Olivar, Španija)

Martin Križ (ČEZ Basketball Nymburk)

Lukaš Palyza (BK Olomoucko)

Martin Peterka (ČEZ Basketball Nymburk)

Pavel Pumprla (ČEZ Basketball Nymburk)

Šimon Puršl (Dekstone Turi Svitavy)

Tomaš Satoransky (Washington Wizards, SAD)

Blake Schlib (Champagne Chalons-Reims Basket, Francuska)

Jakub Širina (BK Opava)

Tomaš Vytoral (ČEZ Basketball Nymburk)

Pripremne i utakmice na SP-u

Košarkaši Češke ovog mjeseca su odigrali devet pripremnih utakmica pred Mundobasket u Kini.

Od 9. do 16. augusta nanizali su četiri pobjede – protiv Tunisa (80:66), Poljske (81:76), Jordana (98:67), te ponovo protiv Poljske (96:86), da bi im seriju pobjeda prekinula Njemačka nadigravši Ginzburgove izabranike rezultatom 87:66.

Česi su se potom opet razigrali, savladali su Mađarsku (103:83), Angolu (84:65) i Južnu Koreju (97:89), da bi pripreme završili porazom od Litvanaca 79:82.

Kada je riječ o SP-u, Česi su u grupi E (Turska, SAD, Japan) čiji će se mečevi igrati u Šangaju.

U prvom kolu, Češka 1. septembra igra protiv favoriziranih Amerikanaca, a dva dana kasnije za rivala će imati selekciju Japana. Posljednji meč grupne faze igrat će 5. septembra protiv Turske.

Nakon trećeg kola bit će poznato koja dva će tima ići dalje u narednu grupnu fazu gdje će se naći dva najbolja tima grupe F u kojoj su Crna Gora, Grčka, Brazil i Novi Zeland.

Izvor: Al Jazeera