Selekcije dvije Koreje odigrale prijateljske košarkaške utakmice

Sportašice iz neprijateljskih država stavile su na stranu političke razlike i formirale dva miješana tima (EPA)

Sjeverna i Južna Koreja u srijedu su udružile snage u prvoj prijateljskoj košarkaškoj utakmici u 15 godina, nakon poboljšanja odnosa na Zimskim olimpijskim igrama na Jugu i smanjivanja tenzija oko nuklearnog i raketnog programa Sjevera.

Sportašice iz neprijateljskih država stavile su na stranu političke razlike i formirale dva miješana tima, nazvana “Mir” i “Blagostanje”.

Odigrale su prijateljsku utakmicu u sjevernokorejskoj prijestolnici Pjongjangu pred prepunim tribinama, a na kraju je tijesno pobijedilo “Blagostanje” sa 103:102.

Put prema pomirenju, miru i blagostanju

Kasnije su utakmicu odigrale i muške ekipe dvije zemlje.

“Ponosan sam da je sport u prvom planu otvaranja ovog velikog puta prema pomirenju, miru i blagostanju Sjeverne i Južne Koreje”, poručio je zamjenik sjevernokorejskog ministra sporta Won Kil-u Južnokorejcima povodom njihovog dolaska u utorak.

Južnokorejci će se vratiti u petak, nakon još dvije utakmice, koje će biti odigrane u četvrtak.

Ovaj put će ekipe igrati za svoje države, ali bez prikazanih zastava.

Sjevernokorejski čelnik i veliki ljubitelj košarke Kim Jong-un nije bio viđen u publici u srijedu, no tamo je bio čelnik sjevernokorejskog Komiteta za usmjeravanje nacionalnog sporta Choe Hwi, koji je posjetio Jug tokom Zimskih olimpijskih igara.

Na košarkaškoj utakmici je sjedio pored južnokorejskog ministra za ujedinjenje Cho Myong-gyona.

Posljednja utakmica odigrana 2003.

Kim je prijateljske utakmice predložio južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu u aprilu, kada su se po prvi put susreli u graničnom selu Panmunjom, koji se nalazi između dvije Koreje.

To je četvrti put da dvije strane, tehnički i dalje u ratu, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, ali je završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, igraju utakmicu.

Posljednja se dogodila 2003. godine.

Izvor: Agencije